2016. december 30., péntek

Ács Zoltán gyűjteménye - Szentképgyűjtemény: A széles és a keskeny út (Mt. 7. 13,14)


R
engeteg szentkép, nagy alakú is van a gyűjteményemben, ez egy régi nyomat. A szentképek mind-mind tanító jellegűek. Ez a kép nagy alakú, rengeteg élethelyzet-ábrázolással, mellette a megfelelő bibliai jelenetekkel.
A két út a kép baloldaláról lentről felfelé indulva és a kép jobb oldaláról szintén lentről felfelé indulva. A baloldalon, a széles utat választóknak egy zászló leng: „Világiasság” – hirdeti az arra járóknak. Különböző helyeket járnak be az arra járók. Kocsmákat, játékbarlangokat, zálogházat, mint a kocsmázás eredménye. A tetején egy csatajelenetet láthatunk, a kép tetején pedig a Kárhozat, a lángok. A jobb oldalon a kegyesek járnak. Útjuk állomása a Tízparancsolat táblájával indul. Barátkozó emberek, egy lelkész, aki Isten országát hirdeti. Egy ember a képen sátrába fogadja felebarátját, és olvasható: „Jövevény voltam és befogadtatok.” A kép tetején a végállomás, a Mennyország.
Két lehetőséget kínál a kép: lehet választani, melyiket járjuk. De a kép közepén, felül egy háromszög és benne egy szem. Isten szeme mindent lát. Látja mindkét utón járókat. A kép alján az útjelző tábla: „Halál és Kárhozat”, másik irány: „Élet és üdvösség”. Merre vesszük életünk kormányát? Erre tanít ez a kép.




Írta: Ács Zoltán

Látnivalók a környéken - A dunaharaszti Kálvária Kápolna


R
engeteg látnivalóval büszkélkedhet környékünk. Kivételesen nemcsak a falu látnivalóival szeretném megismertetni a testvéreket, hanem a környék látnivalóival. A dunaharaszti Kálvária Kápolnát szeretném első cikkemben bemutatni.
Az 510-es főúton, Taksonyt elhagyva, a Dunaharaszti tábla előtt jobb oldalon, a dombon egy gyönyörűen helyreállított kápolnát találunk. A története 1762-ig nyúlik vissza. Kiskunlacháza- peregi uraság hintajával Pestre utazott, Taksonynál a villámlástól megijedve a lovak megbokrosodtak. A hintó felborult. Kétségbeesésében az uraság fogadalmat tett: ha élve megússza, akkor ahol a hintó a lovakkal megállt, egy kápolnát építtet. Ezen a helyen állt meg a hintó, az uraság betartotta ígéretét.
Ha felmegyünk a dombon, egy kőfeszületet találunk. Sajnos az eredeti a II. világháborúban elpusztult, mivel lövegek álltak a dombon, és az 1956-os események alkalmával is. Régen az erdőben keresztúti stációk álltak, amelyek szintén elpusztultak. A sírba helyezési szertartás a kápolnában, az oltár mögött történt a keresztúton, mivel az oltár mögött, a domboldalban, belül a templomban sziklasír volt elhelyezve.
Egyébként védett, természetvédelmi terület, ritka növényvilág található. 1985 óta újra miséznek. Domonkos testvér, egykori dunaharaszti szerzetes, saját keze munkájával állította helyre a háborús károk után. Berendezése, a padok egyedi. A Budapest, Hősök terén állott, és Rákosi Mátyás idejében felrobbantott Regnum Marianum templom egyes padjait találjuk a kápolnában. Az ablakon bekukucskálva is egy szép kirándulást tehetünk.

Szentmise rendje:
Áprilistól szeptember végéig: a hónap második vasárnapja, 17 óra.
Március, október, november: 16 óra
December, január, február hónapokban nincs szentmise.

A kápolnától lefelé haladva találjuk a Duna-Tisza csatornát, háborítatlanul. Szép, igaz mesterséges csatorna. Igen érdekes a története, és a templom melletti terület II. világháborús története is, amely történelmileg is fontos. Itt húzódott az Attila-vonal. 1944 őszén építették ki, a vonal áttöréséért a szovjet csapatok nehéz harcokat vívtak 1944. november 4-e és december 28-a között. A vonal a kápolna mellett húzódott. Budapest védelme érdekében igen nagy szerepe volt.


Írta: Ács Zoltán
Képek forrása:
http://www.kirandulasok.com/2012/11/dunaharaszti.html

2016. december 22., csütörtök

Karácsonyi könyvajánló - Gyökössy Endre: 365 napos karácsony, Gyökössy Endre: Orvosság a fáradtságra



G
yökössy Endre – keresztény körökben Gyökössy Bandi bácsi – Kézfogás a magasból című írásos munkáiból szeretnék egyet ajánlani a testvéreknek.
Karácsony közeledtével felmerül bennünk a kérdés: Mit ajándékozzak? Felvetődik: pénzünk sem sok, de maradandót szeretnénk szeretteinknek adni. Bandi bácsi azt ajánlja: Merjük kimutatni szeretetünket mozdulattal, mosollyal; tehát a legnagyobb szeretet, amit adhatunk, az egymásra figyelésünk, amely maradandó, így lesz egész évben karácsonyunk. Adhatunk bármi kis ajándékot, de ami mögötte van, az teszi igazán értékessé, maradandóvá.
Megvásárolható a budapesti Ferenciek terén a Szent Gellért Könyvesboltban, és keresztény könyvesboltokban.

Jó lelki feltöltődést kívánok!

Írta: Ács Zoltán
Kép forrása:


Gyökössy Endre: Orvosság a fáradtságra



S
ok a fáradt, kimerült ember közöttünk. A hívő ember is elfáradhat lelkileg, közösségben is tapasztalhatjuk.
Pedig Jézus hív: „Jöjjetek hozzám, kik megfáradtatok”. A könyv megvizsgálja a kifáradás okait. Az állandó megfelelési kényszer, az állandó tetszeni akarás és hasonló lelki, lehúzó kényszer okozta életuntság érzés – ezeket boncolgatja a könyv. Ha teljesen kiégünk, jelentkezik a depresszió. Hasonló lelki kérdésekre kaphatunk választ.

Mindenkinek kívánok élete kérdéseire jó válaszokat e könyv olvasása során!

Írta: Ács Zoltán
Kép forrása:


2016. december 20., kedd

Filmajánló - Szent Kristóf kápolnája (színes magyar tévéfilm - 103 perc - 1983)



B
udapestről egy dunántúli faluba érkezik egy restaurátornő, aki a falu kápolnájának kegyképét szeretné felújítani. Sajnos a magánélete egy kicsit zaklatott, viszont a falu befogadja őt.
Különös, mély kapcsolatba kerül a bölcs, öreg falusi esperessel (Páger Antal). Kettejük sorsának alakulása közben fény derül mindkettőjük régi titkaira, feltárul a festőnő élete, majd a kápolna és a plébános régen-régen őrzött titkaira is.
Forgatókönyvét Galgóczi Erzsébet írta, aki számtalan vallásos művet irt.

Szereplők:
·       Páger Antal
·       Bodnár Erika
·       Gobbi Hilda
·       Temessy Hédi
·       Bács Ferenc
·       Bitskey Tibor
·       Ferenczy Csongor
·       Kádár Flóra
·       Sárosi Gábor
Rendezte:
Nemere László

Jó mozizást kívánok!

Írta: Ács Zoltán
Kép forrása:
http://tv.24.hu/musorok/film/szent-kristof-kapolnaja