2016. december 30., péntek

Ács Zoltán gyűjteménye - Szentképgyűjtemény: A széles és a keskeny út (Mt. 7. 13,14)


R
engeteg szentkép, nagy alakú is van a gyűjteményemben, ez egy régi nyomat. A szentképek mind-mind tanító jellegűek. Ez a kép nagy alakú, rengeteg élethelyzet-ábrázolással, mellette a megfelelő bibliai jelenetekkel.
A két út a kép baloldaláról lentről felfelé indulva és a kép jobb oldaláról szintén lentről felfelé indulva. A baloldalon, a széles utat választóknak egy zászló leng: „Világiasság” – hirdeti az arra járóknak. Különböző helyeket járnak be az arra járók. Kocsmákat, játékbarlangokat, zálogházat, mint a kocsmázás eredménye. A tetején egy csatajelenetet láthatunk, a kép tetején pedig a Kárhozat, a lángok. A jobb oldalon a kegyesek járnak. Útjuk állomása a Tízparancsolat táblájával indul. Barátkozó emberek, egy lelkész, aki Isten országát hirdeti. Egy ember a képen sátrába fogadja felebarátját, és olvasható: „Jövevény voltam és befogadtatok.” A kép tetején a végállomás, a Mennyország.
Két lehetőséget kínál a kép: lehet választani, melyiket járjuk. De a kép közepén, felül egy háromszög és benne egy szem. Isten szeme mindent lát. Látja mindkét utón járókat. A kép alján az útjelző tábla: „Halál és Kárhozat”, másik irány: „Élet és üdvösség”. Merre vesszük életünk kormányát? Erre tanít ez a kép.




Írta: Ács Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése