2014. december 2., kedd

Interjú

„Isten – Haza – Embertárs” – avagy Cserkészet: itt és most!


Ács-Gavaldi Matilddal - aki majd húsz éve cserkész – készítettem egy nagyon érdekes interjút, melyet szeretnék most megosztani a Nagyon Görög című újság olvasóival!


Matild, szeretném megkérdezni, hogy Te hogyan, hol és mikor találkoztál először a cserkészettel, a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmával?
Matild: 1995 óta vagyok cserkész. Egyik hittan óra alkalmával lett meghirdetve, hogy akit érdekel, nézze meg. Kézműves foglalkozás, tea és kis uzsonna várt minket. Egyből beleszerettem!


Tudjuk, hogy annak alapvető célja, hogy támogassa a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében. Hogyan nyilvánul ez meg abban a csapatban, amelyikhez Te tartozol, vagy amelyiket Te vezetsz?
Matild: Azt a tudást próbáljuk átadni mi is a gyerekeknek, amit mi is kaptunk, illetve amit mi magunk is összeszedtünk az évek során. Mindezt tesszük játékos formában és sok kirándulással egybekötve.
Minden olyan dolog, amire úgy gondoljuk, hogy fontos lehet számukra az életben és természetesen a cserkészéletben, mint pl. a vallásosság gyakorlása, a haza ismerete és embertársaink segítése: utalva és szem előtt tartva a cserkészet 3 alappillérét:
Isten – Haza – Embertárs


A cserkészet nagyban épít a szabadban végzett elfoglaltságokra, mint például a táborozásra, erdei és vízi életre, túrákra és sportra. A Te csapatod milyen elfoglaltságokban jártas?
Matild: A mi csapatunk a regős oldalt erősíti. Régen a SZER nevű évente megrendezésre kerülő 3 napos rendezvény házigazdái voltunk, ami a Kárpát-medence legnagyobb rendezvénye volt. A regősség a népi hagyományok erősítését, életben tartását, ápolását jelenti (néptánc, népzene, népdalok).


Az ismert egyenruhák Nálatok megtalálhatók-e? Nyakkendő, cserkészkalap?
Matild: A cserkészek számára fontos az egyenruha. Amint a nevében is benne van, azért fontos, hogy mindenki egyenlő legyen. Eltakarja a társadalmi, vagyoni különbségeket. Az egyenruhán kívül természetesen megtalálható még a korosztálynak és képzettségnek megfelelő színű nyakkendő is és a búr kalap, mint cserkészkalap. Magyar sajátosság, hogy árvalányhaj díszíti a kalapot, trianoni események emlékére emlékeztetve.


Van-e egyen jelvényetek?
Matild: Magyar cserkész számára, ha más nincs is az ingen, de az ú.n. Hungária jelvény megtalálható a jobb ingzseb felett, ami a magyar pajzsos címert ábrázolja 2 angyallal, és a WOSM jelvény, ami jelöli, hogy a világ cserkészmozgalom tagja a Magyar Cserkész Szövetség, ezt pedig magán az ing zseben hordjuk.


A „Magyar Cserkészszövetség” alapszabálya leszögezi, hogy a cserkészet valláserkölcsi alapon működik, s a vezetőktől elvárja, hogy gyakorolják vallásukat. A „kötelesség Isten iránt” a cserkészet egyik alapelve. Milyen kötelességekre gondolhatunk? S a Ti közösségetekben ez hogyan nyilvánul meg? Hogyan tartják meg azt a Ti fiataljaitok?
Matild: Az Isten iránti elkötelezettség a cserkészetben annyit tesz, hogy aki valamelyik keresztény vallási közösségbe tartozik, annak erkölcsi "kötelessége", hogy gyakorolja és vállalja annak hit tanait és lehetőségeihez mérten gyakorolja is ezeket. Mi a cserkészetben ezt úgy éljük meg, hogy rendszeresen részt veszünk a szentmiséken/Istentiszteleteken, azon aktívan is részt veszünk, ha van rá mód és lehetőség (pl. ministrálás, szentírás olvasás...), az egyházközségi rendezvényeken is részt veszünk, betlehemes játékkal készülünk..., stb.
A mi fiataljaink is mindezeknek igyekeznek eleget tenni, persze nem azért mert ez kötelező, hanem azért, mert mi magunk is e szerint cselekszünk, és ez természetessé válik számunkra.


Kik voltak a segítőitek az itteni, a Csepel-szigeti cserkészet kialakításában?
Matild: Elsősorban az MCSSZ (Magyar Cserkész Szövetség), utána a X. csk. kerület vezetősége, de helyi szinten a polgármester, a lelki vezetők, sok lelkes ember és a volt csapatparancsnokunk, aki megálmodta a szigetszentmiklósi csapat létrejöttét: Németh István és családja.


Milyen rendszerességgel és mennyi időre találkoztok? Havonta? Van-e hosszabb, több napos együttlét?
Matild: A cserkész foglalkozások heti egy alkalommal vannak, másfél órában, amit jelenleg a szigetszentmiklósi római katolikus templom közösségi termében tartjuk hétfőnként negyed 6-tól negyed 7ig, a kicsiknek.
Ezen felül természetesen előfordulnak hétvégi programok is helyi, kerületi és országos szinten. Ezek lehetnek 1-3 naposak, vagy nyáron pl. a táborok 7-10 naposak.


Azt gondolná az ember, hogy egy cserkészcsapatban több a fiú, mint a lány. Nálatok ez így lenne? Hányan vagytok és milyen korúak a Ti fiataljaitok?
Matild: A csapatunkban sajnos a lányok mindig többen voltak, mint a fiúk. De most, hogy újra szerveződünk, újraéledünk, most a kicsiknél szerencsések vagyunk, mert eddig fele-fele az arány. Amíg aktívnak volt mondható a csapat, addig természetesen a 7 évesektől a felnőttekig minden korosztály megtalálható volt.


Mit üzensz a Nagyon Görög újság olvasóinak?
Matild: Ha valaki esetleg kedvet kapott volna a cserkészet bővebb megismeréséhez vagy a megéléséhez, keressen bátran! A cserkészet bár fiataloknak alakult, de nem csak fiataloknak szól! J



Zárszóként talán még annyit, hogy Matild válaszaiból én kedvet kaptam ahhoz, hogy egyszer részt vegyek az egyik összejövetelükön. Így lehet, hogy a Nagyon Görög című újság egy soron következő számában arról írok. Matildot Szigetszentmiklóson mind a görög katolikus parókus, mind pedig a római katolikus plébános által el lehet érni, s az e-mail címén is: gavaldimatild@citromail.hu



Írta: Szabó Erika
Kép forrása: http://cserkesz_eszperanto.mindenkilapja.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése