2015. szeptember 13., vasárnap

Ács Zoltán gyűjteménye - Szobor- és ereklyegyűjtemény - Szent Maximilian Kolbe atya vértanú

G
ondolkodóba estem, hogy gyűjteményem melyik darabjáról írjak, mivel nemrégiben került hozzám Kolbe atya szobra, erre esett a választás. Igaz, eredeti fényképeim eddig is voltak, de szobrom még nem volt róla. Ráadásul ez egy nagyon híres szobrászművész alkotása, az alkotót Máriahegyi Jánosnak hívják, mesterei közé tartozott Gallé Tibor és Kisfaludy Strobl Zsigmond. Igen megörültem ennek az alkotásnak, és néhány szóban szeretném ismertetni ennek a bátor lengyel papnak hős cselekedetét.
Kolbe atya 1894. jan. 8-án született Zdun Wola nevű lengyel kisvárosban. Keresztségben a Rajmund nevet kapta. Apja gyári munkás volt, majd egy vallásos könyvesboltot vezetett. Rajmund 1907-ben belépett a Minorita rendbe, 1918-ban szentelték pappá. Japánban is volt misszióban. Nem sokkal a második világháború kitörése után negyven rendtársával együtt a Gestapo letartóztatta, négy hónapot töltött börtönben. Később a rádióján németellenes műsort sugárzott és üldözötteket bújtatott. 1941. május 20-án deportálták Auschwitzba. 16670-es számú rab volt. Abból a barakkból, ahol Kolbe atya is élt, megszökött egy rab, ezért a táborparancsnok tíz embert éhhalálra ítélt. Kolbe atya egy kétgyermekes családapa helyett vállalta az éhhalált. Egy földbe ásott bunkerbe terelték őket, ahonnan mindvégig ének és imádság hallatszott ki. A fogolytársai sorban haltak meg, ő viszont két hétig bírta. Végül egy német katona Nagyboldogasszony vigíliáján egy injekcióval oltotta ki életét.
1971. október 17-én boldoggá, 1982. október 10-én szentté avatták. A szentté avatáson Franciszek Gajowniczek, a megmentett családapa is részt vett és hálát adott Istennek e nemes lelkű papjáért, aki életét adta azért, hogy felnevelhesse két gyermekét. 1990-ben másfél órás film is készült Életet az életért címmel, ami Krzysztof Zanussi rendező alkotása. 


Írta: Ács Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése