2015. szeptember 13., vasárnap

Férfi szemmel - Nemi szerepek a társadalom tükrében


(Pongrácz Tiborné szociológus munkái alapján)

A
férfiak és nők társadalmi és nemi szerepekkel kapcsolatos társadalmi elvárásai a történelem során jelentős változásokon mentek keresztül. Ezek a változások a legjelentősebben a munkaerőpiacon jelentkeztek ok-okozati összefüggésben, és az átlagos gyerekszám csökkenésével vethetőek össze. A kevesebb gyerek vállalása megkönnyítette a háztartáson kívüli munkavállalást. Ezzel együtt megmaradt a nőknek a reprodukciós funkciójuk, amely nemcsak a gyermek világrahozatalát jelentette, hanem ellátását és gondozását is. E két feladat magában hordozza az egyéni, családi, munkahelyi konfliktusok kialakulásának lehetőségét.
A nemi szerepek konzervatív és modern felfogása élesen ütközik a következő állításban: „A férj feladata, hogy keresetével biztosítsa a család megélhetését, a feleség feladata, hogy ellássa az otthoni feladatokat.”
Az állításban valójában évtizedekkel korábbi családi munkamegosztás fogalmazódik meg, olyan gyakorlat, amelyet a polgárok túlnyomó többsége – különösen Európa keleti, közép-keleti területein – csak elmondásokból, de nem a mindennapi gyakorlatból ismer. Mégis ezekben az országokban tartják ezt a hagyományos szerepmegosztást ideális életformának. A nemi szerepek tradicionális felfogása a XXI. században sem változott, meg kell jegyezni, hogy a – férj, mint családfenntartó, a feleség, mint háziasszony – felfogás, óhaj a fiatal, harminc éven aluli, az átlagnál magasabb képzettséggel rendelkező népesség körében is igen népszerű.

Magyarországon a hagyományos társadalmi szerepek modernitását a többség határozottan ellenzi. A férfiak aktív részvétele az otthoni feladatok ellátásában nemcsak a nők munkavállalását, szakmai előmenetelét könnyíti meg, de pozitívan hat (hathat) a gyermekvállalási magatartás alakulására is. A skandináv országokban a kedvező termékenységi mutató jelentős részben a családon belüli, kiegyensúlyozott munkamegosztásra vezethető vissza.


Írta: József
Kép forrása: 
http://www.playbuzz.com/margottouitou10/who-did-you-have-an-affair-with-in-your-past-life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése