2015. szeptember 13., vasárnap

Recept - Egyszerű kenyér, öregtészta és kovász recept Tepfenhart-Durni Orsolya konyhájából

Kenyér
Hozzávalók:
Ø 2,5-2,7 dl víz
(0,7 lehet tej)
Ø 2 csapott tk. só
Ø 2 ek. olaj
Ø 20-25 dkg öregtészta
Ø 50 dkg fehérliszt
(BL 80 vagy BL 55,
esetleg vegyesen)
Ø 1 dkg friss élesztő




Öregtészta
Hozzávalók:
Ø 3 dl langyos víz
Ø Csipet só
Ø 50 dkg liszt
Ø 1 ek. olaj
Ø 1 tk. cukor
Ø 1 dkg friss élesztő

Gépben 20 percig dagasztom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Tálba teszem, letakarva hűtőben tárolom. Akár egy hétig, tíz napig is felhasználható.



Kovász
Első lépés: 3 ek. teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet 3 ek. langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le, és melegebb helyen hagyjuk állni 48 órát.
Második lépés: Adjunk a keverékhez ismét 3 ek. lisztet és 3 ek langyos vizet, ekkor már kissé savanykás illata van, ismét zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.
Harmadik lépés: 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet adjunk az eddig elkészült kovászunkhoz, jól keverjük el, és ismét hagyjuk állni egy napot. Ezután a kovász már használható.
       Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk belőle a kenyérsütéshez. Ha tovább nem szeretnénk szaporítani, megvárjuk, míg lecsendesedik, azaz nem aktív a kovászunk (nem habzik, nem emelkedik), lefedjük, és hűtőbe tesszük. Legalább hetente érdemes átkeverni, és időnként feléleszteni.


Szerkesztette: Szabó-Kiss Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése