Kenyér
Hozzávalók:
Ø
2,5-2,7
dl víz
(0,7 lehet tej)
Ø
2
csapott tk. só
Ø
2
ek. olaj
Ø
20-25
dkg öregtészta
Ø
50
dkg fehérliszt
(BL 80 vagy BL 55,
esetleg vegyesen)
Ø
1
dkg friss élesztő
Öregtészta
Hozzávalók:
Ø
3
dl langyos víz
Ø
Csipet
só
Ø
50
dkg liszt
Ø
1
ek. olaj
Ø
1
tk. cukor
Ø
1
dkg friss élesztő
Gépben 20 percig
dagasztom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Tálba teszem, letakarva
hűtőben tárolom. Akár egy hétig, tíz napig is felhasználható.
Kovász
Első lépés: 3 ek. teljes kiőrlésű
búza- vagy rozslisztet 3 ek. langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy
befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le, és melegebb helyen
hagyjuk állni 48 órát.
Második lépés: Adjunk a keverékhez ismét
3 ek. lisztet és 3 ek langyos vizet, ekkor már kissé savanykás illata van,
ismét zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.
Harmadik lépés: 10 dkg lisztet és 1 dl
langyos vizet adjunk az eddig elkészült kovászunkhoz, jól keverjük el, és ismét
hagyjuk állni egy napot. Ezután a kovász már használható.
Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk
belőle a kenyérsütéshez. Ha tovább nem szeretnénk szaporítani, megvárjuk, míg
lecsendesedik, azaz nem aktív a kovászunk (nem habzik, nem emelkedik),
lefedjük, és hűtőbe tesszük. Legalább hetente érdemes átkeverni, és időnként
feléleszteni.
Szerkesztette: Szabó-Kiss Beáta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése