2015. szeptember 13., vasárnap

Női szemmel - Háziasszonyok régen és ma





H
áziasszonynak lenni régen sem volt könnyű, de a ma asszonyai sincsenek elkényeztetve. Sőt, ha mondhatom, százszor nagyobbak az elvárások, mint elődeinknél. Azt azonban előre leszögezem, hogy írásommal nem ősanyáinkat szeretném kisebbé tenni, hanem egy kicsit a mai kor lányait védeni.
       Mert hányszor megkapjuk, hogy „bezzeg régen még kenyeret dagasztottak, legalább öt gyereket neveltek, a kertben kapáltak, állatokat neveltek, varrtak, délre pedig mindig volt ebéd az asztalon.” Ma pedig „minden gépiesített, egy-két gyereket nevelnek, étteremből és boltból veszik az ételt, ellustultak, nem csinálnak semmit!”
       Sok feltevés igaz a leírtakból, mégis azt mondhatom, hogy a ma háziasszonyai nem lusták, és nem is tétlenek, csak éppen megváltozott az életszemlélet, hogy melyek a fontosabb dolgok, amiket el kell végezni. Idősebb korosztály elbeszéléséből tudom, hogy régen, bár kézzel, vagy tárcsás mosógéppel mostak, ellenben hetente csak egyszer. A hely-igény kisebb volt, és szőnyeg helyett az otthonok nagy részében döngölt föld volt a szobákban. A gyerekek kint játszottak az udvaron és a réten, az anya el tudta végezni a dolgait. Nem volt papírmunka, bevásárolni kevesebbet kellett az otthon előállított termékek miatt, és a porszívózás is kimaradt. Gyakran egy tányérból ették az ételt, vagy tányér nélkül, így a mosogatnivaló is kevesebb volt.
       A mai háztartások általában gépiesítettek, és az emberek azt gondolják, hogy a gépeket nem kell senkinek üzemeltetni, maguktól bepakolják a ruhákat, vagy egyedül tisztítják a kanapét. Ezzel a címszóval joggal elvárják az ember lányától, hogy naponta kétszer mosson, folyamatosan mosogasson, porszívózzon, felmosson. A kanapé kárpitját könnyedén súrolhatja a szuper vegyszerekkel és gépekkel. Persze, ha már ennyi ideje van, ráér elhordani a gyerekeket a szakkörökre, és mivel autóval közlekedik, be is vásárolhat. Egész nap tud a csemetékkel játszani, és elvárható, hogy – mivel a nők nagy része diplomával rendelkezik –, legalább két nyelven már otthon megtanítsa őket. Emellett természetesen karcsúnak és csinosan öltözöttnek kell lenni, mert, ha valaki felszed pár kilót, azonnal megszólják, hogy miért nem jár a szuper edzésekre. Így tehát érthetetlen, hogy sok nő miért nem főz, miért nem süt kenyeret, vagy miért nem ő maga készíti a befőtteket?
       A mai asszonyok sem rosszabbak, csak mások. Sőt, különböző hobbik, szenvedélyek keretein belül néhányan igenis sütnek kenyeret, mossák a pelenkát, befőznek, varrnak. Ennek ellenére állandó céltáblaként várják az újabb kritikákat, pedig gyakran jobban esik néhány elismerő szó.


Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása: https://vintagehousewifeblog.wordpress.com/2013/04/09/the-rockabilly-housewife/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése