Kenyérsütés a modern háztartásban
A
|
kenyérsütés korábban alapkövetelménynek
számított egy háziasszony életében, ma azonban a bolti kenyerek mellett kevesen
vállalkoznak eme nemes tudomány művelésére. Tepfenhart-Durni Orsolya sütőjéből ellenben gyakran árad az
a bizonyos, összetéveszthetetlen illat, melynek csak egyvalami lehet a forrása:
a friss, házi kenyér. A kenyér, amelyet Orsi ráadásul időnként valódi kovásszal
süt.
Orsi, mikor és miért kezdtél el kenyeret sütni?
ORSOLYA Kenyérsütéssel
nagyjából már tíz évvel ezelőtt is próbálkoztam, amikor valami alkalomra kaptam
egy kenyérsütőgépet. Akkor még nem érdekelt annyira ez az egész, ráadásul volt
pár negatív élményem: összeesett kenyér, keletlen bélzet formájában, és ez elvette
a kedvem. Aztán az interneten találtam egy blogot, ahol csupa olyan recept van,
akár kenyér, akár kelt tészta, amik sikerültek, és ez kedvet adott. Aztán az
alkalmankénti sütés egyre sűrűbb lett, ahogy ráéreztünk az ízére.
Honnan jött az ötleted, hogy kovászt készíts?
ORSOLYA A kovászkészítés ötlete
csak azután jött, hogy az élesztős-öregtésztás kenyeret már begyakoroltam, és
láttam ugyanezen a blogon, majd egy közösségi oldal csoportjában, hogy lehet
máshogy is kenyeret készíteni, ahogy nagyanyáink tették: kovásszal. Sok-sok
segítséget kaptam haladóktól, hogyan is kell jó kovászt nevelni, és azzal
dolgozni. Persze sok-sok megsütött kenyér után is előfordul egy-egy olyan, ami
nem sikerül, de emiatt nem szabad elkeseredni.
Mesélj pár mondatot a kovászodról!
ORSOLYA A kovászomat kizárólag
teljes kiőrlésű rozslisztből készítettem, és azzal is etetem.
Jól értettem, hogy eteted? Tehát az igazi kovász olyan, mintha
egy élőlény lenne, aki segíti a munkádat?
ORSOLYA Így is el lehet
képzelni, van, aki nevet is ad a kovászának. Hetente legalább egyszer érdemes
lisztet és vizet adni neki, ilyenkor mindig nagyon hálásnak érzem.
Talán ezért is különlegesebbek a kovászos kenyerek élesztős
társaiknál. Mennyi időt töltesz kenyérsütéssel?
ORSOLYA Általában kétnaponta
szoktam kenyeret sütni, kivéve, ha 30 fok felett van a hőmérséklet. Akkor nem
indítom be a sütőt, és mi is boltban veszünk, de már alig várjuk ilyenkor, hogy
újra házi kenyér kerüljön az asztalra.
Csak egyféle kenyeret készítesz, vagy többfélével is
próbálkoztál már?
ORSOLYA Kezdetben fehér kenyér
alaprecepttel próbálkoztam, és amikor már ment, akkor kezdtem új dolgokat
kipróbálni, keverni a liszteket, hozzáadni dolgokat, mint pl.: reszelt
csicsóka, vagy aszalt paradicsom, ezernyi variáció van.
A nyál is összefut a számban, mikor ezeket hallom. Géppel egyébként
készítesz még, vagy inkább te magad szereted gyúrni a tésztát?
ORSOLYA Jelenleg egy
dagasztógép a segítőtársam, amit nagyon szeretek, mert bekészítve az
alapanyagot szépen összedolgozza, én pedig addig tudok mással foglalkozni.
Hétvégén vagy ünnepekre általában kézzel dagasztok.
Mit üzensz azoknak, akik szeretnék kipróbálni a
kenyérsütést, de egyelőre még nem mertek belevágni?
ORSOLYA A legfontosabb a
kenyérsütésben, hogy kell egy egyszerű, bevált alaprecept, és azzal kell
elkezdeni próbálkozni. Valamint a jó alapanyagok: szerencsésnek érzem magam,
mert a közeli malomból kiváló lisztet tudunk vásárolni. Sütés közben pedig a
legfőbb motiváló erő, hogy tudom, amit készítek egészséges, minden összetevőjét
ismerem, így minőségi kenyér kerülhet az asztalra.
Írta: Szabó-Kiss Beáta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése