2015. szeptember 13., vasárnap

Egészségkalauz - A kisbabák szájápolása


Az előző számban a várandósok fogászati gondozásáról esett szó, most folytatom az előző témát a babák szájápolásával.
•     Fontos tudni, hogy a kisbabák szájápolását már az első fogacskák kibújása előtt meg kell kezdeni. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, annyi az egész, hogy minden etetés vagy szoptatás után steril gézzel le kell törölni az ínyt.
•     A maradó fogak mellett a tejfogacskák is fogcsírákból fejlődnek, már az embrionális élet 7-8. hetében megkezdik a fejlődésüket. A fogzás az első ún. fogászati esemény a babánál. Ez sokszor nagyon megterhelő a kisbaba számára. A fokozott nyálzás mellett a csecsemők nyűgösek, kevesebbet alszanak, étvágytalanok. Előfordulhat, hogy hőemelkedéssel vagy lázzal is járhat ez a folyamat. Ilyenkor gyomor-bél panaszok is jelentkezhetnek.  Ha hasmenés is jelentkezik, fokozott a kiszáradás veszélye. A tünetek enyhítésére megoldás a hűtött rágóka, a fokozott folyadékbevitel, a fájdalomcsillapító, érzéstelenítő tartalmú zselék. Súlyosabb esetben lázcsillapításra is sor kerülhet.
•     A tejfogak előtörésének idő- és sorrendje nagyjából megadható. Körülbelül fél éves korban bújik ki az első, és nagyjából két éves korra már mind a 20 tejfog megtalálható a szájban. A következő ábrán a tejfogak (római számokkal ábrázolva) előtörésének időrendje látható. Az áttörésben lehet némi időrendi eltérés, 1-5 hónap szóródás előfordulhat, ha ennél sokkal több, érdemes orvoshoz fordulni, mert hormonális zavarok és egyéb betegségek is állhatnak a háttérben.


•     12-18 hónapos korban meg kell szervezni az első fogorvosi látogatást. Ez igazából csak egy ismerkedés a rendelővel. Fontos, hogy első alkalommal semmi negatív dolog ne érje a babát. A gyermek ülhet az anya ölében is.
•     Az újszülöttek szája csíramentes, a természetes baktériumflóra hamar kialakul a környezet hatására. A kisbabák az őket elsőként gondozó felnőttektől kaphatják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is. De ha jó a szülő szájhigiénéje, akkor ezek a bacik csak minimális mennyiségben vannak jelen és kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye, mint az elhanyagolt fogazatúaknál. A rossz fogú szülők akár csókolgatással is megfertőzhetik a csecsemőt a fogszuvasodást okozó baktériummal. Ezért nem szabad a cumit vagy az etetőkanalat sem lenyalni, mielőtt a baba szájába kerülne, mert ez is közvetítheti a fertőzést!
•     Ha már kibújtak a tejfogacskák, akkor a szülőnek kis babafogkefével meg kell tisztítani őket naponta kétszer. Vannak szülő ujjára húzható, ujjvédőhöz hasonló nagyon puha baba fogkefék is. Egy kb. 10 hónapos baba már ismerkedhet is ezzel, de csak szülői felügyelet mellett. Ilyenkor még tilos fogkrémet használni, mivel lenyelnék, ami veszélyes, így csak üres fogkefével történjen a fogmosás. 2 éves korig ez a helyes fogmosás, 3 éves kortól kb. 6 éves korig borsónyi mennyiségű gyermekfogkrém (kevesebb benne a fluor: 500ppm) javasolt! Ilyenkor már meg kell tanítani a gyereket, hogy ki kell köpni a fogkrémet és nem lenyelni!
•     A cumisüveg, mint nyugtató alkalmazása nagyon veszélyes, ha valamilyen cukros folyadékot, gyümölcslevet, kakaót tartalmaz. Ilyen esetekben ne hagyjuk a kisbabát cumisüveggel a szájában elaludni! Ha így tennénk, akár órák hosszat is érintkeznek a fogak a cukros folyadékkal, hiszen az alvó gyermek nem nyel, az utolsó korty a szájában marad, és innentől már egyenes az út a fogszuvasodás kialakulásához. Ha megitta a benne lévő italt, akkor se hagyjuk a szájában a cumisüveget! Ha még sem így teszünk, akkor alakul ki az ún. „baby bottle szindróma”, azaz még szinte ki sem bújtak a fogak, de már barna-fekete csonkok vannak csak a gyerek szájában, amivel már a fogorvos sem tud mit kezdeni, ezért erre nagyon oda kell figyelni!



Írta: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása:
http://www.csaladivilag.hu/a-baba-szajapolasa/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése