2015. december 20., vasárnap

Ács Zoltán gyűjteménye - Egyházközség lettünk...


D
ecember 20-án a liturgia után egy kis kiállítással szeretnék a magam részéről megemlékezni a régi Jézus szíve római katolikus-, azaz a mai Szent Piroska Görög katolikus templom történetéről. Ebben a templomban ez már a második egyházközség megalapítása. Tárgyi kiállítás keretében betekintést nyerhetünk a régi lelkészek életébe. Emellett még megismerhetjük a falu első templomát, mely a mai Kossuth utcai református templom volt, melyet sajnos 1944-ben szétlőttek. Alkalmam volt még ismerni a régi építőket, igaz gyerekfejjel. Sokat meséltek a küzdelmekről, és arról, hogy hogyan gyarapodott az egyházközség, hogy mennyire volt befogadó. Ezzel kapcsolatban eszembe jutott egy régi történet, amit szeretnék a testvérekkel megosztani.
         Egyszer egy szegény néger utcaseprő belül hivatást érzett, hogy csatlakozzon egy gyülekezethez. Járogatni kezdett oda és az ottani hívek felfigyeltek az új arcra a templomban. A szegény néger nagyon boldog volt, de boldogsága nem sokáig tartott. Az odajáró „elit” hívek azt mondták neki, hogy ha lehet, ne járjon ide, mert ruházata kopott, egzisztenciája nincs, mégis csak egy szegény néger utcaseprő, aki tele van lélekkel, de ez itt sajnos nem számított. Sírva jött ki a szegény néger a templomból, a lelkében megszólalt Jézus: - Ne sírj drága testvérem, én már évek óta próbálkozom bejutni ebbe a gyülekezetbe, de sajnos még én is szegény vagyok, engem sem fogadtak be.

         Ez a kis történet mutat rá arra, hogy nem a ruha teszi az embert. Nekünk a templomban mindenkit egyaránt tisztelnünk, szeretnünk kell. Erre tanít minket az Úr Jézus!

Írta: Ács Zoltán
Kép forrása: 
http://nagyvofely.hu/szigetszentmiklos/templomok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése