2015. december 20., vasárnap

Interjú - Megvalósult álom: a Közösségi terem



     Amikor Deák Csaba atya egy-két évvel ezelőtt azt mondta, hogy a szigetszentmiklósi görögkatolikus templomnak közösségi terme lesz, valószínűleg többen csak legyintettek. A kételyeket még tovább fokozhatta, amikor valaki meglátta a helyiséget, amelyet az atya kiválasztott a terem számára. Ennek ellenére úgy tűnik, imái meghallgatásra kerültek, hiszen kitartó munkájának és a templom híveiből összeállt lelkes csapatnak hála, a közösségi terem elkészült, működőképes és gyönyörű.

Mikor kezdődött a terem felújítása, és mennyi időt vettek igénybe a munkálatok?
CSABA ATYA Valójában már a parókia vásárlás alkalmával szempont volt, hogy ne csupán paplakot vegyünk, hanem olyan ingatlant, ami mellett vagy alatt lehetőség nyílik egy közösségi tér kialakítására. Konkrét munkálatok úgy másfél-két évvel ezelőtt kezdődtek „hobbi szinten”, vagyis esténként és szombatonként az egyházközség férfi tagjai, - akik között hála Istennek szép számmal akadnak ügyes kezű mesteremberek – jöttek és betonoztak, falat bontottak, oszlopot építettek, gipszkartonoztak, álmennyezetet, álfalat építettek, festettek, gletteltek, szőnyegeztek, villanyt szereltek… stb.
A hívek az utóbbi időben rendkívüli lelkesedéssel dolgoztak a közösségi termen. Mindig ilyen lendületesen haladt a munka, vagy előfordult, hogy akadályokba ütköztetek?
CSABA ATYA Talán az ablakvésés volt az egyik legnehezebb művelet, illetve időpontot egyeztetni a munkára, hiszen legtöbbünknek ott a munkahely, a család és egyéb hirtelen adódó, váratlan elfoglaltságok, és nem szerettem volna, ha ez az építés e többi rovására ment volna. Ilyen formán mindenki akkor jött, amikor tudott és igyekezett hozzátenni a magáét. Itt legyen szabad köszönetet mondani Nagy István, Volenszki Gábor és Olajos Feri bá testvéreinknek, akik a munka, a szervezés, a kedvezményes anyagbeszerzés terén a dolgok kivitelezésében oroszlánrészt vállaltak, és nemegyszer megoldhatatlannak tűnő problémákkal küzdöttek meg gyakran késő éjszakába nyúlóan, vagy a saját egyetlen szabadnapjukat feláldozva. Illetve hála legyen még nekünk „segédmunkásoknak” is, első sorban Sárkány Petinek, a Gulybán, Szabó, Minya, Deák család férfitagjainak, akik, bár mester oklevéllel nem rendelkezünk, de sok-sok alakalommal igyekeztünk és tudtunk a szakik keze alá dolgozni. Köszönet továbbá az asszonyoknak a végső nagytakarításért, és a finom falatokért.
Milyen eseményekre, összejövetelekre számíthatunk a közeljövőben, amelyek az új teremben kerülnek megrendezésre?
CSABA ATYA Amit majd csinálunk, meg amire egyáltalán eljön valaki. Rajtam nem fog múlni. Ez csak tőlünk függ. Keddenként iskolai hittanórák lesznek itt lent. Szeretném, ha már rögzülne a minden hónap első és utolsó szombatjain elkezdett felnőtt hittan és film klub. Minden hónap első hetében szokott lenni „papi-tali”, egy ökumenikus munkareggeli keretein belüli lelkész-találkozó a város pásztorai részvételével. Most már mi is helyet adhatunk ennek. Ezen kívül pedig már nem a hideg templomban, vagy a gyermekzsivajtól zengő parókián kell majd képviselő testületi gyűlést tartanunk, hanem idelent. Kialakítása miatt imateremként, zsolozsmázó helyként is használható, vagy akár gyóntatások, lelki-beszélgetések színhelye is lehet, - remélem lesz is – főként a nagyon hideg, vagy nagyon meleg időkben. Szeretnék majd két szövőszéket „eszvátát” is ideiglenesen felállítani, ahol mondjuk hideg téli estéken a lányok, asszonyok, nagymamák, mondjuk heti két alkalommal összejöhetnének beszélgetni, szőni valami szépet, jót, hasznosat alkotni.
Mi lesz a következő tervezett felújítás az egyházközösségen belül?
CSABA ATYA Sok minden lehetne még, például parókia szigetelés, teraszbővítés, mellékhelyiség kialakítása a hittanterem mellett; én mégis azt hiszem, most már a templom külső rendbetételét kell folytatnunk elsősorban, gondolok itt a kupola, tető, csatorna és a külső falfelület felújítására. A legégetőbb feladat azonban mindenképp tavasz beálltával a több ízben is javítgatott, mégis újra beázott és omlófélben levő sekrestye tető teljes cseréje, hiszen a vizesedés már megy tovább a hajó és a szentély felé, amit pedig nem szeretnénk.

Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása: 
https://ulrichblog.wordpress.com/2013/05/30/urnapja-2013-vasarnapi-gondolatok-c-ev/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése