2015. március 10., kedd

Viccek



A pap és a buszsofőr egyszerre kopogtatnak a mennyország kapuján. Kijön Szent Péter, röviden elbeszélget velük, majd beengedi a buszsofőrt. A pap fölháborodva kérdezi:
-     És én? Engem, aki egész életemben Isten szavát hirdettem, nem engedsz be? Hogy lehet ez?
-     Hát úgy, hogy amíg te prédikáltál, mindenki aludt. Bezzeg, amíg a buszsofőr vezetett, addig mindenki imádkozott.

--------------------


A katolikus pap és a rabbi egymással szemben laknak. Már hosszú évek óta nincsenek jó viszonyban, mikor egyszer a katolikus pap elhatározza, hogy békülni fog. Fogja a slagot, és lemossa a rabbi utcán álló autóját. Mikor végzett, látja ám, hogy jön a rabbi egy vasfűrésszel, és az ő kocsijának levágja a kipufogóját.
-     Mit csinálsz?! - kérdezi dühösen.
-     Te megkeresztelted az én autómat, én meg körülmetéltem a tiédet.


--------------------

    Két srác beszélget
- Ti szoktatok imádkozni az étkezések előtt?
- Nem, az én anyám jól főz.


Gyűjtötte: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása: http://nemkutya.com/like/66401

Programok

Szigetszentmiklós, Szigethalom



Nagyböjt hétfőin 17.30- tól Nagyböjti Imaórák

Nagyböjt szerdáin 05.30-tól Utrenye

Nagyböjt péntekein 17.30-tól Előszenteltek Liturgiája lelkigyakorlatos elmélkedésekkel
Március 15-én 15.00-tól március 16-án 12.00-ig Pócsi Kegykép Tricentenáriumi körútja Budapesten a Szent István Bazilikában

Március 16-18-20 Nagy Hódolás Krétai Szent András Bűnbánati nagy kánonja

Nagycsütörtökön Kínszenvedési evangéliumok olvasása
Szigethalom 15.00
Szigetszentmiklós 17.30

Nagypéntek Sírbatételi vecsernye
Szigethalom 15.00
Szigetszentmiklós 17.30

Nagyszombat Feltámadási szertartás
Szigethalom 18.00
Szigetszentmiklós 20.00

Húsvét I.-II.-III. napján Ünnepi Szent Liturgiák
Szigethalom 09.00
Szigetszentmiklós 11.00

Május 24-25 Pünkösd
Egyházközségi délután és családi nap a templomkertben


Június 17-28-ig Férfiak gyalogos zarándoklata Máriapócsra


Összegyűjtötte: Deák Csaba
Kép forrása: http://www.zuglo.hu/index.php?01012845_programok

Recept

Koliba


   Valószínűleg sokan még nem hallottak erről az ételről, ezért pár szót szólnék a történetéről. A források szerint az V. században a szerzetesek eledele volt. A Görögkatolikus Egyházban a nagyböjt első péntekéhez kötik ezt az édes ételt. Az Előszenteltek Liturgiáját követően kerül sor a koliba ünnepélyes megáldására és szétosztására. A koliba a nagyböjt megédesítését szimbolizálja és így szeretne felkészíteni a böjti utazásra. Az örök élet édes ízére is utalhat.

Hozzávalók:
Ø 2 kg tiszta búza
Ø 3 csomag mazsola
Ø 0,5 kg magvalt aszalt szilva (ízlés szerint lehet egyéb aszalt gyümölcsöket is hozzáadni)
Ø 30 dkg füge
Ø 30 dkg datolya
Ø 30 dkg darabos dió
Ø 1 l méz
Ø 4 dl vegyes gyümölcslekvár
Elkészítés


A megtisztított búzát 3 napig állni hagyjuk, miközben naponta 2-3-szor átmossuk. A mazsolát, az összes apróra vágott gyümölcsöt és a diót fél napig áztatjuk. Érdemes már előző este összeállítani, hogy legyen ideje összeállni, összeérni. Először a búzát egészen puhára főzzük, majd 6-7 alkalommal átmossuk. A levéből kifacsart főtt búzát a gyümölcsökkel, a lekvárral és a mézzel alaposan összekeverjük egy tálban.

Írta: Dr. Herman Gabriella

Egészségkalauz

    Amit a fogak ápolásáról tudnunk kell


    Egyre jobban tudatosul bennem az a tény, hogy az emberek többsége nem tud helyesen fogat mosni. Nemsokára következik egyik nagy ünnepünk, a Húsvét, amikor sokkal több édességet fogyasztunk, mint egyébként – pedig nem erről kellene, hogy szóljon Jézus Krisztus feltámadásának az ünnepe – és ilyenkor még nagyobb veszélyben vannak a fogaink. Ezért gondoltam, hogy tájékoztatom a kedves olvasókat a helyes fogmosásról.
Sokan kérdezik, hogy melyik a jobb, az elektromos fogkefe vagy pedig a hagyományos kézi fogkefe. Erre elég nehéz választ adni, mivel vizsgálatok kimutatták, hogy eredményesebben meg lehet mosni elektromos fogkefével a fogunkat, ennek ellenére én azt mondom, hogy manuálisan is el lehet érni szinte ugyanolyan eredményt. Ami fontos, az a technika. Sokan még mindig kemény fogkefével vízszintes mozgással dörzsölik a fogukat, aminek később látható negatív következménye mutatkozik meg, a fognyaki kopások. Ezek kezdetben nem okoznak panaszt, de később érzékenyek lesznek ezek a fogak.

Aranyszabályok a jó szájhigiéné fenntartásához!

Ø A helyes technika: a fogak külső felszínén a puha sörtéjű fogkefénket ferdén helyezzük a fogunkra, kb. 45 fokos szögben, úgy hogy a sörték az íny és a fog találkozásánál legyenek és így kis köröket leírva mossuk meg a fogaink minden felszínét. Ugyanezekkel a mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogak belső felszínét is, majd a rágófelszíneket, azaz a rágófogaink tetejét. A metszőfogak tisztításánál függőlegesen tartsuk a fogkefét és apró le-fel mozgásokkal tisztítsuk meg. Ezt követően fontos a fogközök tisztítása is, amit fogselyemmel vagy fogköztisztító fogkefével tudunk elvégezni. A nyelvünk tisztítását sem szabad kihagyni, mert azon is sok baktérium megtapad, ami rossz leheletet idéz elő.
Ø Naponta legalább kétszer, minimum 2 percig kell tisztítani a fogunkat!
Ø A fogkefénket háromhavonta cserélni kell!
Ø Rendszeresen járjunk fogorvosi ellenőrzésre! 


Írta: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása: http://www.canstockphoto.hu/illusztraciok/fog.html

Filmajánló

Az égig érő fű (1979) - 
Egy kedves film az emberek összefogásáról


    Egy igazi egyszerű és vidám, a film legvégén megható filmet szeretnék ajánlani a testvéreknek. Igazi retró hangulat, amikor az emberek egy pesti bérházban élnek, és mindenki ismeri egymást. A film a 70-es években készült és ebben az időben is játszódik. Mindenki egyszerű beosztású, a film főszereplője - Poldi bácsi (Rajz János) - nyugdíj előtt álló parkőr. Feleségével, Poldi nénivel (Fónay Márta) élik egyszerű, szeretettel teljes életüket. A gyerekek között sem volt hierarchia. A még kislány (Ullmann Mónika) gyerekszereplőként játszik a filmben. Szegény Poldi bácsi nemsokára nyugdíjba megy, nehéz megválnia munkájától, ezért a szeretetteljes közösség összefog, a keramitkockás udvart hosszú-hosszú engedélyek beszerzése után felszedik, majd gyeptéglákkal fedik, hogy Poldi bácsi otthon érezze magát. A film szlogenje: „csak az a szép zöld gyep, az fog nekem hiányozni, a gyep” – hangoztatja benne a felejthetetlen színészünk, Rajz János. Mindenki segíteni szeretne és örömet szerezni neki csupán emberségből.
Elgondolkodtat, sokszor megnézem ezt a filmet. Gyermekkorom jut eszembe róla. Még Miklós község volt, amikor a vasúton átjöttünk, a lakótelep felől földutak voltak. Ha valaki megkérdezte, hogy hol laki Józsi bácsi, fejből tudtam, ma pedig a szomszédomat sem ismerem. Az akkori asszonyok süteményből kóstolót vittek a szomszéd gyerekeknek. Nem volt számítógép, a buckai erdőkben játszottunk. Mindenki veteményezett, ma mindenki egészséges akar maradni, de füvezik, parkosít. Egyszerűen éltek az emberek, ha valaki átment a szomszédba, segített a szomszéd. Kerítés sem volt divat, mindenki egyszerű volt. Ma falakat építünk betonból, hogy ne lásson be a szomszéd vagy örökzöldet ültetünk a mezsgyébe, sajnos a lelkünk itt betonnal van körülépítve. Ne feledjük: a betonfalon a szomszéd nem lát át, de a falon mi sem láthatunk ki!


Jó mozizást kívánok a filmhez!

Írta: Ács Zoltán
Kép forrása: http://eletunk.com/az-egigero-fu/

Könyvajánló

Pósa bácsi Filléres Könyvtára: Tilos a páva


    Rengeteg gyönyörű antik könyvem van, és a minap olvastam el ezt a 91 oldalas kis regényt. Amilyen nagy igénnyel készültek a régi könyvek, keménytáblás, színes fedőlappal, legalább annyi mondanivaló is akad bennük. Még az ára is olvasható: 50 krajcár.
Egy bibliai témára épül az egész, Ádám és Éva történetére a paradicsomkertben. Egy szegény családban a szülők éjjel-nappal dolgozva alig tudják a legszükségesebbet is megteremteni a családnak. Két gyermekük van. A gazdagok gyermekei a körhintán ülnek a búcsúban, a szegény gyerekek pedig csak nézik őket, nem tehetik meg, hogy felüljenek. A két szegény gyerek felfedez egy gazdag, pazar kastélyt gyönyörű kerttel, melyet a történet paradicsomkertnek nevez. Itt él egy gazdag öregúr két elkényeztetett gyerekkel, akik nem tudnak örülni a paradicsomnak, akár csak a bibliai Ádám és Éva. A két szegény gyermek kedvenc időtöltése az volt, hogy leskelődtek be a kerítésen. A gazdag öregúr ezt észreveszi, beengedi őket, elkéri őket a szegény apukától és ettől kezdve ő neveli a két kis szegény gyermeket. Példázza a könyv, hogy mennyire vágyódunk mi is a szép paradicsomkertbe, de aki benne él, nem tudja értékelni. Az öregúr kényezteti a gyerekeket, akárcsak mint bennünket a Jó Isten, de mi ezt természetesnek vesszük. Észre sem vesszük, hogy kegyelmében élünk, akárcsak a gazdag öregúr két gyereke, befogadja a két szegény gyermeket is a kertbe. A történetben egy kikötés van: az asztalon elhelyezett fém pávamadárhoz nem nyúlhatnak. De a könyv végén csak hozzányúl a két gyermek. Az öregúr észreveszi, de ennek ellenére nem űzi el őket a paradicsomból. Ilyen nagykegyelmű az öregúr, a mi Istenünk is ilyen kegyelmes. Elküldte fiát, hogy üdvözülhessünk, ha már az ősszülők bűnbe estek. A könyv talán antikváriumokban fellelhető.


Jó olvasást kívánok! 


Írta: Ács Zoltán
Kép forrása: https://www.antikvarium.hu/konyv/margitay-dezso-tilos-a-pava-287457

2015. március 9., hétfő

Zene

Tiszán innen, Dunán túl...



   A külföldi munkavállalás, külföldre vándorlás ma Magyarországon nem számít különleges eseménynek: 2013 szeptemberében közel százezer magyar dolgozott más országban; ez a szám azóta csak emelkedett. Aki élt már - akár rövidebb ideig - külföldön, valószínűleg könnyes szemmel gondol vissza azokra a pillanatokra, amikor magyar emberrel találkozott, magyar nyelven beszélhetett, vagy meghallotta a magyar himnuszt.
Kodály Zoltán Háry János című daljátékában a főszereplő megtapasztalja az elvándorlást, távol kerül szeretett országától, és rövid ideig más nemzetnek szolgál. Háry János életének ezen szakaszát idős korában esténként, a nagyabonyi csárdában meséli a falusiaknak, akik sokadszor is szívesen meghallgatják a mulatságos históriát. Igazán kellemes szórakozás az öreg obsitos katona élménybeszámolója, hiszen a történet időnként a legvadabb képzeletet is felülmúlja, Háry János hőstettei még a történelmet is átírják: beszámolójában többek között megszelídíti az istálló legvadabb lovát, elbánik magával Napóleonnal, akinek felesége, Mária Lujza valójában Háry szívéért eped; a császárné még Örzsével, Háry szerelmével is hajlandó civakodásba bonyolódni.
       Kodály műalkotása olyan, mint mi magyarok. Édes és keserű, felhőtlenül vidám, de mélyen belül szívszaggatóan szomorú. Amikor Örzse és Háry elindulnak Bécsbe, telve vannak az új kaland mámorával, mégis, szinte meghasad a szívük, hogy „Tiszán innen, Dunán túl” el kell hagyniuk az otthonukat. A szerelmeseknek nem esik nehezükre külföldön dolgozni, de hiányzik a magyar virtus, a magyar táj szépsége, dolguk végeztével vissza szeretnének térni kis falujukba. A hazatérés mindennél örömtelibb, Szinetár Miklós filmfeldolgozásában lélekszakadva rohannak haza, miközben az Intermezzo - közjáték – (a Háry János talán legismertebb dallama) szól. Újra viszontlátják a magyar pusztát, a szalmabálákat, a vizeket; úgy tűnik, hogy itthon még a nap is szebben süt.

       „A szomszéd kertje mindig zöldebb” – más országokat szemlélve gyakran úgy tűnhet, hogy ott boldogabb, nyugodtabb, szebb az élet. Mégis, aki idegenben lakik, tudja, milyen élni a magyarok szalmaláng természete és humora nélkül. A magyar lányok szépsége nélkül. A magyar virágok illata nélkül, a magyar búzatáblák végtelensége nélkül. A magyar nyelv csengése nélkül.


Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása:  https://www.youtube.com/watch?v=0jnqhhtiAX4

Összegzés

Amit a hittanosok megfogadtak

   Felvételiző nyolcadikosaim még mindig fogadkoznak, hogy jobban fognak tanulni. Azt mondják azért, mert tudják: a középiskola erősebb lesz már, mint az általános iskola. Többen is megfogadták, hogy jobban tanulnak, amit már most a Nagyböjtben elkezdenek. Csak kevesen fogadták azt meg, hogy kevesebbet facebookoznak…

Meglepő módon másodikosaimtól kaptam a legtöbb lemondani való „anyagot”, hogy mit nem tennének Húsvétig: cukor, csoki, édesség. Ezek voltak az első helyen. Aztán már páran hozzátették, hogy a rosszaságról is le kellene mondani. Ott volt még a felsoroltak között a butaság és a roller. Majd kis gondolkodás után egy gyermek azt fogadta meg, hogy szeretne kevesebbet kérni az apukájától, mert mindig csak kér tőle. Az egyik kislány az elektromos dolgokról szeretne lemondani: a tévézésről, a számítógépezésről. S ismét csak egy-egy fiú jegyezte meg, hogy talán képes lenne az xboxról és a PSP-ről, valamint a PS2-ről lemondani (ezek valamiféle számítógépes játékok, de sajnálatos módon nem tudom megmagyarázni a kedves olvasóknak, hogy pontosan micsodákJ)


Aki esetleg ezek között talált „magának valót”, még nem késő most kidobni azt lelki hátizsákunkból, amely az idei Nagyböjt kezdete, február 16-a óta még a tarsolyunkban van.


Írta: Szabó Erika
Kép forrása: http://www.vargamakai.com/dp_bojtoles.html

Ács Zoltán gyűjteménye

Egymás terhét hordozzátok - 
Somlay Artúr színész
(1883-1951)

    Az édesapja vasúti tisztviselő volt, aki nem szerette volna, hogy fia színész legyen, de végül belenyugodott. 1912-től szegett némafilmekben is, rádióban, filmekben rengeteget szerepeltették. 46 filmben szerepelt. Keresztény lelkülete, egyenes kiállása mindenki előtt ismert volt. Nagyon nyíltszívű, igazságos ember volt, ami sajnos a veszte is lett. A Rákosi rendszerben számos színészkollegájáért kiállt. A kitelepítés miatt nehéz helyzetbe került személyekért hősiesen kiállt. Egy kihallgatás során igyekezett Révai Józsefnél elérni a kitelepítések megszűntetését, de nem sikerült. Az incidens után hazament, bevett egy doboz altatót, megivott rá egy üveg konyakot és 1951. november 10-re virradóra halva találták meg otthonában. A sokat foglalkoztatott színész halálának okát szerette volna a hatalom titokban tartani, de lehetetlen volt. A régi Nemzeti Színházban ravatalozták fel, több ezren rótták le kegyeletüket és kísérték utolsó útjára a Kerepesi temetőbe. A Szent István körút 9. Szám alatti házon - melyben lakott - emléktábla hirdeti, hogy e nemes szívű színész mit megtett kortársaiért. 


Írta: Ács Zoltán

Ács Zoltán gyűjteménye

Leltározás a boltban

     Nagyböjt idején, különösen nagy ünnepek környékén, amikor nagy a forgalom, a boltokban leltárt tartanak. Így van ez a mi lelki boltunkban is, amit nem zárhatunk be. Itt folyamatosan nyitva kell tartanunk, nevezhetjük éjjel-nappali közértnek is.

Viszont számot kell tartani – lelki − készleteinkről. Időközben fel kell tölteni utánpótlással − imádság, elmélkedés, bibliaolvasás −, hogy a betérő vevőket, azaz a hozzánk forduló embertársainkat ki tudjuk szolgálni. Ami jobban fogy a boltban, azzal folyamatosan fel kell tölteni a polcokat. Sok-sok túlóra nehezedik ránk, amit az élet Ura biztosan felír a munkalapunkra az élet könyvében, ha kérjük segítségét. Nem lehetünk előítéletesek, mindenkit, aki betér a boltba, egyenlő arányban kell kiszolgálni. Fel kell mérni, hogy mi a hiánycikk. Meg kell vizsgálni, hogy melyek azok az áruk, amiket csak a pult alól osztogattunk ismerősöknek, barátoknak és a gyengébb minőségű árukat is, amelyeket csak a tőlünk távol esőknek tartogattunk.

Kicsit legyen a boltos mosolygósabb az ajtón betérőre, így a kiszolgálás is kellemesebb. Ha mosolyog a boltos, a vevő ezt egyből észreveszi és szebb lesz a napja, lehet, hogy az élete is megváltozik tőle, és szívesebben tér be máskor is. A mosoly ragadós, nem leszünk szegényebbek akkor sem, ha mindenkinek adunk belőle. A mérlegen ne grammozzunk, mindenkinek bőven mérjünk az árunkból. A bolt kirakata legyen tiszta, a fény kifelé is szűrődjön a sötét utcákra.


 A bolt nagyon egyszerű:

Ø a bolt: a mi lelkünk
Ø az áruk: jó szó, megértés, egy érintés, rég halogatott telefon, egy megíratlan levél, betegek meglátogatása, valakiért imádkozni..., és még sorolhatnám
Ø a bolt kirakata: csillogó szemeink, melyek messziről hirdetik a mi jó minőségű áruinkat

Ø a bolt tulajdonosa: a Jóisten, aki elvárja, hogy a leltárkor az áruinkkal jól, hiány nélkül számoljunk el.


Írta: Ács Zoltán

Férfi szemmel

     Vezető szerep

     Uraim! A nők márpedig igenis jól vezetnek! És most, kérem, nem nevetni: a statisztikai adatokban megfigyelhető, hogy a közlekedési balesetek 76 százalékát férfi vezetők okozzák, míg a nők csak 20 százalékot, holott a „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőröknek majdnem a fele tartozik a „gyengébbik” nem tagjai közé. Ráadásul a nők általában csak koccanásos baleseteket okoznak. Tanulság: a nők biztonságosabban vezetnek. Ugye, hogy már nem is nevetnek?
       Igen, idegesítő, mikor azt mondják, hogy az ő jogosítványuk csak Pestig szól. A kikanyarodásnál alaposabban mérik fel a helyzetet. Bár, ezt Önök úgy érzékelik, hogy az az autó, ami miatt gondosan megállnak, még a szomszéd falunál jár, de mi nők megvárjuk, mert a biztonság az első. Tudom, a nők nehezebben keresnek parkolóhelyet, majd később szintén nehezebben is találják meg az autót abban az őrült nagy parkolóban. A tankolás sem egyszerű kérdés egy hölgynek, de miért is kellene megtanulnunk ezt a bonyolult műveletet? Ezért van a benzinkutas, nem?

Miért idegesítik magukat már megint a nőkön, drága Férfiak? Nyugodjanak meg, dőljenek hátra, és élvezzék, ha végre nem Önök vezetnek!


Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása: http://www.bien.hu/szerelem-es-csalad/szerelem/tenyleg-nem-tudnak-parkolni-a-nok-gorcso-alatt-a-noi-soforok/117658

Női szemmel

Csinosnak lenni vagy nem lenni?

Csinosnak lenni vagy nem lenni? Nem egyszerű kérdés egy görögkatolikus nőnek, mert a közvélemény „elvárása” szerint mi, keresztény hölgyek kizárólag smink nélkül, festetlen hajjal, bő, előnytelen ruhában, vastag, SZTK-keretes szemüvegben élhetjük mindennapjainkat.
A feltételezés valószínűleg onnan adódik, hogy még a katolikusok között is akadnak olyanok, akik a hiúság bűnét teljesen félreértelmezik. Azért, hogy nehogy önteltnek, nagyviláginak gondolja őket a társadalom, szántszándékkal hagyják önmagukat „elslamposodni”. A hiúság azonban ott kezdődik, amikor az ember mással már nem foglalkozik, csak saját szépségével. Mikor emberi kapcsolatok siklanak vakvágányra, mert az egyén a sminken és ruhákon túl többé semmi mással nem képes foglalkozni, ha a tükör előtt töltött órák miatt már önnön személyisége kezd el torzulni.
       Ellenben, míg a szépség a saját lelki egyensúlyunk és önbizalmunk építésére szolgál, amíg másoknak is örömet tudunk adni azért, mert jól érezzük magunkat a bőrünkben, vagy a házasságunkat újra fel tudjuk melegíteni, addig igenis kell foglalkoznunk a külsőnkkel.

Nyugodtan merjünk csinosak lenni, mert a szépséget is Isten adta, és higgyük el, hogy vallás és a szépség összeegyeztethető.


Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pev=2013&pho=03&pnap=13&n=lovaszmarika

Tavaszi ünnepeink

Nagy hódolás: ez a szertartásunk bár csütörtök reggeli zsolozsma, mégis szerda este végzendő. Krétai Szent András Nagy Bűnbánati Kánonja. Mindig a Nagyböjt közepén tartandó, idén március 18-a, szerdára esik a végzése.
Március 25.
Szinte mindenkori böjti ünnepünk Szűz Mária örömhírvétele. Az angyali köszöntés ünnepe, de Gyümölcsoltó Boldogasszonynak is hívjuk: Gábor arkangyal meghozta a Boldogságos Szűznek az üdvösségünk megvalósulásának kezdetét jelentő égi csókot.
Virágvasárnap: Jézus Krisztus ünnepélyes bevonulása Jeruzsálembe, a Nagyböjt 6. vasárnapja. Míg a Nagyböjt vasárnapjain Nagy Szent Bazil liturgiáját végzi egyházunk, addig Virágvasárnap már Aranyszájú Szent János liturgiájával ünnepel! Idén március 29-én lesz! Barkaszentelés.
„Magasztald én lelkem a vemhén ülő Krisztus királyt!”
NAGYHÉT: Idén március 30-án kezdődik.
Nagycsütörtök: A titkos vacsora emléke és Jézus Krisztus kínszenvedéseinek tisztelete. Utóbbit illetően, ezen az estén a 12 kínszenvedési evangélium imádkozva történő felolvasása történik meg templomainkban.
Nagypéntek: Jézus Krisztus kereszthalála. Szigorú böjt.
Nagyszombat: Jézus Krisztus síri nyugalma. Sírőrzés.
HÚSVÉT: Jézus Krisztus feltámadásának fényes ünnepe! Idén április 5. napján „kezdődik” ünneplésünk, ami szinte egy hétig tart: az azt követő FÉNYES HÉTen végig!
Április 23.: dicsőséges Szent György Nagyvértanú. Dioklecián császár egyházüldöző parancsának kiadását ellenezte, a rendeletet elszakította, ezért halálra ítélték 300 körül.
Mennybemenetel: idén május 14-re esik az Úr Mennybemenetelének ünnepe!
Pünkösd vasárnap és hétfő:
Ez éven május 24-én ünnepeljük a Szentlélek eljövetelét, másnap, 25-én pedig a Szentháromságot ünnepeljük.

Mindenszentek vasárnapja: mi, görög katolikusok mindig a Pünkösdöt követő első vasárnap ünnepeljük azokat a szenteket, akiknek nincs külön ünnepnapjuk. Nem úgy, mint a római katolikus testvéreink, akik ezt az ünnepet november 1-én tartják.


Gyűjtötte: Szabó Erika
Kép forrása: http://www.nograd24.hu/szerdankezdodikanagybojt

Gondolatébresztő

    A húsmentes étkezés számomra nem valódi böjtölés. Természetesen elismerem a fontosságát, és a férjemmel igyekszünk is betartani. De.
A mélyhűtőben halomra sorakoznak a lefagyasztott húsok. Hét közben a „gyorsan felsütök egy húst” vagy a „simán főzök egy pörköltet” a menü. Nálunk gyönyörűen elkészített zöldségek, sajtok vagy halak kerülnek inkább a vasárnapi asztalra. Az ember furcsa kettősséget érez, ha nagyböjtben olyan ételkülönlegességeket sikerül összehozni, amiket más alkalommal eszébe sem jutna kitalálni.
A közösségi oldalakról való lemondás viszont már igazi kihívás. Minden este „csak gyorsan” megnézem az e-mailjeimet, és máris beszippantanak a különböző csoportok és az ismerőseim legújabb hírei. Általában valamelyik gyermekem sírása döbbent rá, hogy már megint csak a semmit bámultam fél óráig: elvesztegettem a drága, esti perceimet, amit például írással vagy olvasással is tölthettem volna. A nagyböjt kiváló lehetőséget ad arra, hogy kitaláljuk, mi az a káros szenvedélyünk, amit egészen egyszerűen ki kell dobni a kukába.
A húsvét ünnepével, szokásaival általában többet foglalkozik a média (újságok, rádió, TV), azonban mi most – nem elfeledve ezt az örömteli eseményt – inkább a nagyböjtöt neveztük meg központi témának. Nem feledkeztünk el továbbá zenei rovatunkban – bár nem egyházi ünnep - március 15. kapcsán szeretett hazánkról, hazaszeretetünkről sem.

Kellemes olvasást kívánunk!



Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása: http://aludasmatyi.blog.hu/2010/11/02/weisz_bela_magvas_gondolat