2015. március 9., hétfő

Ács Zoltán gyűjteménye

Leltározás a boltban

     Nagyböjt idején, különösen nagy ünnepek környékén, amikor nagy a forgalom, a boltokban leltárt tartanak. Így van ez a mi lelki boltunkban is, amit nem zárhatunk be. Itt folyamatosan nyitva kell tartanunk, nevezhetjük éjjel-nappali közértnek is.

Viszont számot kell tartani – lelki − készleteinkről. Időközben fel kell tölteni utánpótlással − imádság, elmélkedés, bibliaolvasás −, hogy a betérő vevőket, azaz a hozzánk forduló embertársainkat ki tudjuk szolgálni. Ami jobban fogy a boltban, azzal folyamatosan fel kell tölteni a polcokat. Sok-sok túlóra nehezedik ránk, amit az élet Ura biztosan felír a munkalapunkra az élet könyvében, ha kérjük segítségét. Nem lehetünk előítéletesek, mindenkit, aki betér a boltba, egyenlő arányban kell kiszolgálni. Fel kell mérni, hogy mi a hiánycikk. Meg kell vizsgálni, hogy melyek azok az áruk, amiket csak a pult alól osztogattunk ismerősöknek, barátoknak és a gyengébb minőségű árukat is, amelyeket csak a tőlünk távol esőknek tartogattunk.

Kicsit legyen a boltos mosolygósabb az ajtón betérőre, így a kiszolgálás is kellemesebb. Ha mosolyog a boltos, a vevő ezt egyből észreveszi és szebb lesz a napja, lehet, hogy az élete is megváltozik tőle, és szívesebben tér be máskor is. A mosoly ragadós, nem leszünk szegényebbek akkor sem, ha mindenkinek adunk belőle. A mérlegen ne grammozzunk, mindenkinek bőven mérjünk az árunkból. A bolt kirakata legyen tiszta, a fény kifelé is szűrődjön a sötét utcákra.


 A bolt nagyon egyszerű:

Ø a bolt: a mi lelkünk
Ø az áruk: jó szó, megértés, egy érintés, rég halogatott telefon, egy megíratlan levél, betegek meglátogatása, valakiért imádkozni..., és még sorolhatnám
Ø a bolt kirakata: csillogó szemeink, melyek messziről hirdetik a mi jó minőségű áruinkat

Ø a bolt tulajdonosa: a Jóisten, aki elvárja, hogy a leltárkor az áruinkkal jól, hiány nélkül számoljunk el.


Írta: Ács Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése