2015. március 9., hétfő

Tavaszi ünnepeink

Nagy hódolás: ez a szertartásunk bár csütörtök reggeli zsolozsma, mégis szerda este végzendő. Krétai Szent András Nagy Bűnbánati Kánonja. Mindig a Nagyböjt közepén tartandó, idén március 18-a, szerdára esik a végzése.
Március 25.
Szinte mindenkori böjti ünnepünk Szűz Mária örömhírvétele. Az angyali köszöntés ünnepe, de Gyümölcsoltó Boldogasszonynak is hívjuk: Gábor arkangyal meghozta a Boldogságos Szűznek az üdvösségünk megvalósulásának kezdetét jelentő égi csókot.
Virágvasárnap: Jézus Krisztus ünnepélyes bevonulása Jeruzsálembe, a Nagyböjt 6. vasárnapja. Míg a Nagyböjt vasárnapjain Nagy Szent Bazil liturgiáját végzi egyházunk, addig Virágvasárnap már Aranyszájú Szent János liturgiájával ünnepel! Idén március 29-én lesz! Barkaszentelés.
„Magasztald én lelkem a vemhén ülő Krisztus királyt!”
NAGYHÉT: Idén március 30-án kezdődik.
Nagycsütörtök: A titkos vacsora emléke és Jézus Krisztus kínszenvedéseinek tisztelete. Utóbbit illetően, ezen az estén a 12 kínszenvedési evangélium imádkozva történő felolvasása történik meg templomainkban.
Nagypéntek: Jézus Krisztus kereszthalála. Szigorú böjt.
Nagyszombat: Jézus Krisztus síri nyugalma. Sírőrzés.
HÚSVÉT: Jézus Krisztus feltámadásának fényes ünnepe! Idén április 5. napján „kezdődik” ünneplésünk, ami szinte egy hétig tart: az azt követő FÉNYES HÉTen végig!
Április 23.: dicsőséges Szent György Nagyvértanú. Dioklecián császár egyházüldöző parancsának kiadását ellenezte, a rendeletet elszakította, ezért halálra ítélték 300 körül.
Mennybemenetel: idén május 14-re esik az Úr Mennybemenetelének ünnepe!
Pünkösd vasárnap és hétfő:
Ez éven május 24-én ünnepeljük a Szentlélek eljövetelét, másnap, 25-én pedig a Szentháromságot ünnepeljük.

Mindenszentek vasárnapja: mi, görög katolikusok mindig a Pünkösdöt követő első vasárnap ünnepeljük azokat a szenteket, akiknek nincs külön ünnepnapjuk. Nem úgy, mint a római katolikus testvéreink, akik ezt az ünnepet november 1-én tartják.


Gyűjtötte: Szabó Erika
Kép forrása: http://www.nograd24.hu/szerdankezdodikanagybojt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése