2015. március 10., kedd

Recept

Koliba


   Valószínűleg sokan még nem hallottak erről az ételről, ezért pár szót szólnék a történetéről. A források szerint az V. században a szerzetesek eledele volt. A Görögkatolikus Egyházban a nagyböjt első péntekéhez kötik ezt az édes ételt. Az Előszenteltek Liturgiáját követően kerül sor a koliba ünnepélyes megáldására és szétosztására. A koliba a nagyböjt megédesítését szimbolizálja és így szeretne felkészíteni a böjti utazásra. Az örök élet édes ízére is utalhat.

Hozzávalók:
Ø 2 kg tiszta búza
Ø 3 csomag mazsola
Ø 0,5 kg magvalt aszalt szilva (ízlés szerint lehet egyéb aszalt gyümölcsöket is hozzáadni)
Ø 30 dkg füge
Ø 30 dkg datolya
Ø 30 dkg darabos dió
Ø 1 l méz
Ø 4 dl vegyes gyümölcslekvár
Elkészítés


A megtisztított búzát 3 napig állni hagyjuk, miközben naponta 2-3-szor átmossuk. A mazsolát, az összes apróra vágott gyümölcsöt és a diót fél napig áztatjuk. Érdemes már előző este összeállítani, hogy legyen ideje összeállni, összeérni. Először a búzát egészen puhára főzzük, majd 6-7 alkalommal átmossuk. A levéből kifacsart főtt búzát a gyümölcsökkel, a lekvárral és a mézzel alaposan összekeverjük egy tálban.

Írta: Dr. Herman Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése