Koliba
Valószínűleg sokan még nem hallottak erről az
ételről, ezért pár szót szólnék a történetéről. A források szerint az V.
században a szerzetesek eledele volt. A Görögkatolikus Egyházban a nagyböjt
első péntekéhez kötik ezt az édes ételt. Az Előszenteltek Liturgiáját követően
kerül sor a koliba ünnepélyes megáldására és szétosztására. A koliba a nagyböjt
megédesítését szimbolizálja és így szeretne felkészíteni a böjti utazásra. Az
örök élet édes ízére is utalhat.
Hozzávalók:
Ø
2
kg tiszta búza
Ø
3
csomag mazsola
Ø
0,5
kg magvalt aszalt szilva (ízlés szerint lehet egyéb aszalt gyümölcsöket is
hozzáadni)
Ø
30
dkg füge
Ø
30
dkg datolya
Ø
30
dkg darabos dió
Ø
1
l méz
Ø
4
dl vegyes gyümölcslekvár
Elkészítés
A megtisztított búzát 3
napig állni hagyjuk, miközben naponta 2-3-szor átmossuk. A mazsolát, az összes
apróra vágott gyümölcsöt és a diót fél napig áztatjuk. Érdemes már előző este
összeállítani, hogy legyen ideje összeállni, összeérni. Először a búzát egészen
puhára főzzük, majd 6-7 alkalommal átmossuk. A levéből kifacsart főtt búzát a
gyümölcsökkel, a lekvárral és a mézzel alaposan összekeverjük egy tálban.
Írta: Dr. Herman Gabriella
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése