2015. március 9., hétfő

Zene

Tiszán innen, Dunán túl...



   A külföldi munkavállalás, külföldre vándorlás ma Magyarországon nem számít különleges eseménynek: 2013 szeptemberében közel százezer magyar dolgozott más országban; ez a szám azóta csak emelkedett. Aki élt már - akár rövidebb ideig - külföldön, valószínűleg könnyes szemmel gondol vissza azokra a pillanatokra, amikor magyar emberrel találkozott, magyar nyelven beszélhetett, vagy meghallotta a magyar himnuszt.
Kodály Zoltán Háry János című daljátékában a főszereplő megtapasztalja az elvándorlást, távol kerül szeretett országától, és rövid ideig más nemzetnek szolgál. Háry János életének ezen szakaszát idős korában esténként, a nagyabonyi csárdában meséli a falusiaknak, akik sokadszor is szívesen meghallgatják a mulatságos históriát. Igazán kellemes szórakozás az öreg obsitos katona élménybeszámolója, hiszen a történet időnként a legvadabb képzeletet is felülmúlja, Háry János hőstettei még a történelmet is átírják: beszámolójában többek között megszelídíti az istálló legvadabb lovát, elbánik magával Napóleonnal, akinek felesége, Mária Lujza valójában Háry szívéért eped; a császárné még Örzsével, Háry szerelmével is hajlandó civakodásba bonyolódni.
       Kodály műalkotása olyan, mint mi magyarok. Édes és keserű, felhőtlenül vidám, de mélyen belül szívszaggatóan szomorú. Amikor Örzse és Háry elindulnak Bécsbe, telve vannak az új kaland mámorával, mégis, szinte meghasad a szívük, hogy „Tiszán innen, Dunán túl” el kell hagyniuk az otthonukat. A szerelmeseknek nem esik nehezükre külföldön dolgozni, de hiányzik a magyar virtus, a magyar táj szépsége, dolguk végeztével vissza szeretnének térni kis falujukba. A hazatérés mindennél örömtelibb, Szinetár Miklós filmfeldolgozásában lélekszakadva rohannak haza, miközben az Intermezzo - közjáték – (a Háry János talán legismertebb dallama) szól. Újra viszontlátják a magyar pusztát, a szalmabálákat, a vizeket; úgy tűnik, hogy itthon még a nap is szebben süt.

       „A szomszéd kertje mindig zöldebb” – más országokat szemlélve gyakran úgy tűnhet, hogy ott boldogabb, nyugodtabb, szebb az élet. Mégis, aki idegenben lakik, tudja, milyen élni a magyarok szalmaláng természete és humora nélkül. A magyar lányok szépsége nélkül. A magyar virágok illata nélkül, a magyar búzatáblák végtelensége nélkül. A magyar nyelv csengése nélkül.


Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása:  https://www.youtube.com/watch?v=0jnqhhtiAX4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése