2015. március 10., kedd

Egészségkalauz

    Amit a fogak ápolásáról tudnunk kell


    Egyre jobban tudatosul bennem az a tény, hogy az emberek többsége nem tud helyesen fogat mosni. Nemsokára következik egyik nagy ünnepünk, a Húsvét, amikor sokkal több édességet fogyasztunk, mint egyébként – pedig nem erről kellene, hogy szóljon Jézus Krisztus feltámadásának az ünnepe – és ilyenkor még nagyobb veszélyben vannak a fogaink. Ezért gondoltam, hogy tájékoztatom a kedves olvasókat a helyes fogmosásról.
Sokan kérdezik, hogy melyik a jobb, az elektromos fogkefe vagy pedig a hagyományos kézi fogkefe. Erre elég nehéz választ adni, mivel vizsgálatok kimutatták, hogy eredményesebben meg lehet mosni elektromos fogkefével a fogunkat, ennek ellenére én azt mondom, hogy manuálisan is el lehet érni szinte ugyanolyan eredményt. Ami fontos, az a technika. Sokan még mindig kemény fogkefével vízszintes mozgással dörzsölik a fogukat, aminek később látható negatív következménye mutatkozik meg, a fognyaki kopások. Ezek kezdetben nem okoznak panaszt, de később érzékenyek lesznek ezek a fogak.

Aranyszabályok a jó szájhigiéné fenntartásához!

Ø A helyes technika: a fogak külső felszínén a puha sörtéjű fogkefénket ferdén helyezzük a fogunkra, kb. 45 fokos szögben, úgy hogy a sörték az íny és a fog találkozásánál legyenek és így kis köröket leírva mossuk meg a fogaink minden felszínét. Ugyanezekkel a mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogak belső felszínét is, majd a rágófelszíneket, azaz a rágófogaink tetejét. A metszőfogak tisztításánál függőlegesen tartsuk a fogkefét és apró le-fel mozgásokkal tisztítsuk meg. Ezt követően fontos a fogközök tisztítása is, amit fogselyemmel vagy fogköztisztító fogkefével tudunk elvégezni. A nyelvünk tisztítását sem szabad kihagyni, mert azon is sok baktérium megtapad, ami rossz leheletet idéz elő.
Ø Naponta legalább kétszer, minimum 2 percig kell tisztítani a fogunkat!
Ø A fogkefénket háromhavonta cserélni kell!
Ø Rendszeresen járjunk fogorvosi ellenőrzésre! 


Írta: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása: http://www.canstockphoto.hu/illusztraciok/fog.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése