2015. június 17., szerda

Viccek


-     Hány órát alszol Pistike? – kérdezi az orvos.
-     Két-három órát.
-     Szerintem az kevés.
-     Mind az öt órán azért nem merek aludni!

______________________________________________________________________________

A fiatalember háztűznézőbe megy, hogy kedvese apjával beszéljen:
-     Uram, szeretném feleségül venni az Ön lányát!
-     A feleségemmel már beszélt?
-     Igen, de ha lehet, én mégis a lányánál maradnék!

______________________________________________________________________________

-    Doktor úr, én rettenetesen félek a foghúzástól. Esküszöm magának, inkább szülnék egy gyereket.
-     Hát csak döntse el asszonyom gyorsan, mert akkor úgy állítom a széket!


Gyűjtötte: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása: 
http://www.tanmesek.eoldal.hu/cikkek/gorog-mese-a-baratsagrol.html




Programok

Szigetszentmiklós, Szigethalom


Június 14-én és június 21-én vasárnap Dr Vincze Krisztián atya végez Szent Liturgiát és mond Homiliát 9 órától Szigethalmon és 11 órától Szigetszentmiklóson
Június 18-28-ig gyalogos zarándoklat Máriapócsra, emiatt június 28-án a Szent Liturgia elmarad
Július 4-én szombaton és augusztus 1-én szombaton este 18 órától felnőttkatekézis
  Augusztus 20-án 9 órától templombúcsú Szigethalmon
Augusztus 30-án vasárnap 11 órától templombúcsú és családi nap Szigetszentmiklóson


Szerkesztette: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása:
http://anikohastanc.uw.hu/favorite_2.html

Recept

Marengói csirke

Hozzávalók:
  • Ø 5 csirkecomb, 2 csirkemell
  • Ø 0,5 kg gomba
  • Ø 1 fej vöröshagyma
  • Ø 2-3 gerezd fokhagyma
  • Ø 2 üveg sűrített paradicsom
  • Ø petrezselyemzöld
  • Ø só, bors, fehérbor, konyak
  • Ø provance-i fűszerkeverék




Elkészítés:

A
 húsokat sózzuk, borsozzuk. Ezután lisztbe forgatjuk és forró olajban pár percig sütjük, míg pirosas kéreg nem lesz rajta. Félretesszük. Az apróra vágott hagymát és a kipréselt fokhagymát megdinszteljük. Ha kész, hozzáadjuk a szeletelt gombát és puhára pároljuk. Ezután levesszük a tűzről.

    Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és ha szükséges, kicsi vizet is adhatunk hozzá. Ezt követően beleöntünk 2,5 dl fehérbort és 4 evőkanálnyi konyakot. Beleszórunk 2 csipetnyi provance-i fűszerkeveréket (lehet többet is). Jól összekeverjük ezt a mártást. (Én szoktam még pici cukrot is beletenni, hogy ne legyen túl fanyar ízű.) Ha kész, egy tűzálló tálat veszünk elő és kis mártást teszünk bele. Rápakolunk egy réteg húst, majd újra mártást öntünk rá. Addig rétegezzük, míg el nem fogynak az összetevők. A tetején a mártás legyen. Ezután kb. 175°-on 30-40 percig sütjük. Tálaláskor kis petrezselyemzölddel megszórjuk. Sült krumplival és gyöngyhagymával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá! J


Írta: Dr. Herman Gabriella



Egészségkalauz

A várandós kismamák fogászati gondozása


A
zért ezt a témát választottam, mert hála Istennek nő a kismamák száma az egyházközségünkben, és nem árt tudni néhány fontos dolgot az állapotosság fogászati vonatkozásáról.

A rendelés alatt tapasztalom, hogy nagyon sok kismama nem is tudja, milyen veszélyt rejteget, ha nem figyel a szájhigiéniájára. És később meg azt mondogatják, hogy a szülés óta rosszak a fogaik és előtte nem volt semmi gond velük. Sokan mondják a következőket: „minden gyermek az anya egy fogába kerül” vagy pedig hogy a gyermek fejlődése kálciumot von ki az anya fogaiból - ezek pedig tévhitek.

A várandósság során számos hormonális változás megy végbe, mely növelheti a fogászati problémák kialakulásának kockázatát. Ilyenkor megnő a fogszuvasodások és a fogíny- és fogágybetegségek kialakulásának a rizikója, de a fokozott szájhigiéne és gyakoribb fogászati kontroll mellett ez nem okozhat nagyobb problémát.

A következő okai lehetnek annak, hogy a fogak veszélyeztetettebbek a szuvasodásra:
Ø az étkezési szokások megváltoznak
Ø fokozott az „édességkívánás”
Ø gyakoribb az eszegetés, a főétkezések közötti ételfogyasztás
Ø csökken a kismamák nyálának a pH értéke
Ø a savas ételek fogyasztása is nő
Ø a várandósság elején a rosszullétekkel járó hányás, a gyomorsav-visszaáramlás felpuhítja a fogzománcot
Ø ha valakinek a fogmosás hányingert, hányást okoz, akkor kevesebbszer mos fogat, így csökken a szájhigiénéje

A fogszuvasodás rizikójának növekedése mellett fontos szólni a fogíny- és fogágybetegségekről is. A leggyakoribb probléma a terhességi ínygyulladás, ami az emelkedett ösztrogén és progeszteron női hormonok hatására alakul ki. Ez a krónikus gyulladás a várandósság folyamán egyre súlyosabb képet mutat, ami szülés után spontán mérséklődik, de a várandósságot megelőző egészséges íny csak a szoptatás befejezése után áll helyre.

Tünetei:
Ø duzzadt íny
Ø a fogíny érzékenyebb
Ø fokozott vérzékenységi hajlam
Ø az íny szélének színe megváltozik, élénkvörös színű lesz

    Amikor már nem csak az ínyt érinti a gyulladás, hanem a fogakat rögzítő csontszerkezetet is, akkor beszélünk fogágybetegségről. Ez már nagyobb gond, mert ez visszafordíthatatlan folyamat, fogelvesztéssel is járhat… (erről majd egy másik számban írok részletesebben)
Hogy miért említem itt is? Mert sajnos összefüggésbe hozták a koraszüléssel, vetéléssel és a fejletlen, kis súlyú babák világrajövetelével. Erről még ma is folynak kutatások. Kb. a koraszülések feléért a különböző eredetű fertőzések a felelősek. Az elhanyagolt szájhigiéne következtében létrejött fogágybetegségeket okozó baktériumok a méhlepényen keresztül károsíthatják a magzatot.

Összefoglalva, a következőkre kell odafigyelni várandósság során a megfelelő szájhigiéne fenntartásához:

Ø lehetőleg minden főétkezés után, de reggel és este mindenképp fogmosás puha sörtéjű fogkefével
Ø az esti fogmosás alkalmával fogselyem vagy fogköztisztító fogkefe használata a fogközök tisztítására
Ø hányás után tilos fogat mosni legalább másfél óráig, csak kiöblíteni kell vízzel vagy fluorid tartalmú alkoholmentes szájvízzel
Ø rendszeres fogászati kontroll, a fogágybetegség okozta koraszülés elkerülése érdekében már a baba tervezése előtt, még várandósság előtt el kell menni egy professzionális szájtisztításra (fogkőleszedés, polírozás)
Ø egészséges rágcsálnivalók fogyasztása, kevesebb nassolás
Ø dohányzás kerülése


Írta: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása:
http://www.hnh.hu/fogaszat-terhesseg-alatt-kismama-fogorvosnal/

Filmajánló

Rózsafabot című filmdráma (1940)


A
 megható film főszereplői Szeleczky Zita és Tímár József. Az ártatlanul elítélt Pálos Viktor, a börtönből kiszabaduló fiatalember egy vidéki rokonához kerül, Berek fűszereshez. Hamarosan megismerkedik Meller órásmester gyönyörű, de vak lányával. Berek fűszeres hisz Pálos Viktor ártatlanságában, de felesége fenntartással fogadja, hogy náluk lakjon. Pálos Viktor beleszeret a vak lányba, és a lány is megszereti a volt rabot. A faluban lakik egy mosónő és van egy semmirekellő fia, Bosnyák Józsi, aki szeretné feleségül venni a vak lányt, de mivel nincs pénze házasodni, elrabolja Berek fűszeres spórolt pénzét. A gyanú persze Pálos Viktorra terelődik, de Berek fűszeres még mindig hisz Pálos Viktor ártatlanságában. A vak lány is hisz a vakok biztos ösztönével Viktor ártatlanságában. Leleplezik az igazi tolvajt, Bosnyák Józsit. Berekné, aki fenntartással kezelte Viktort, a megkerült pénzből megoperáltatta a vak Katalin szemét. A műtét sikerült, viszont Viktor szégyelli meggyötört arcát és szégyenében menekülni készül a lány elől, aki viszont boldogan siet hozzá. A műtét után a lány első útja a templomba vezet és a Jézus szíve oltáron felismeri Jézust, aki egész életében őt vezette, segítette. Ekkor hangosan felkiált: Ő az, Ő az, aki egész életemben mellettem állt és vezetett. Berek fűszereséket felkeresi a csendőr, aki kimondja, hogy megvan a valódi bűnelkövető, tehát valóban ártatlanul raboskodott Pálos Viktor. Ezt követően az igazságtalanul megbélyegzett ember már tiszta lélekkel élhet!

Jó mozizást kívánok!


Írta: Ács Zoltán
Kép forrása:
http://www.port.hu/rozsafabot/pls/w/films.film_page?i_film_id=7132

2015. június 16., kedd

Könyvajánló

Magyari Judith: Tegnap és ma


A
 Szent István Társulat kiadása, 1926-ban jelent meg. A könyv elején egy ápolónőről olvashatunk, aki a Keleti pályaudvarra érkezik. Éppen hazalátogatott szüleihez, testvéreihez Budapestre. Imakönyv lapul a zsebében, szolgálatteljesítés közben is azt vallja, ha a lelket is gyógyítjuk, gyógyul a test is. Amikor hazaérkezik, megkéri édesanyját, hogy meséljen gyerekkoráról. Elkezdi a mesélést, melyről a könyv szól.

Édesapja elveszti munkáját, és ezt nagyon szégyelli családja elől. Viszont családja végig mellette áll, bíznak a gondviselésben. Magukhoz veszik Debrecenből elszegényedett nagybácsijukat. A Lónyai utcai lakásban a két nagyszobából asztalosműhelyt nyitnak, és a volt „igazgató úr” asztalossá fejlődik. Régebben előkelő társaságok is sűrűn megfordultak a családnál, de ezek után el-el maradoznak a látogatók. Néha-néha egy-egy úri hölgy megjelenik látogatóba, de ők is csak azért, hogy az úgymond „úri társaságnak” pletykával szolgálhassanak, hogy elmesélhessék, hogy tönkrementek. Az igazgató urat, Kövendi Mátyást, cseppet sem zavarja, hogy fizikai munkát kell végeznie. Magukhoz vesznek dolgozni egy Szirtess Tamás nevezetű fiút, aki régen egy jól menő ügyvédnek volt a fia, de Tamás a betegsége miatt nem folytathatta ügyvédi tanulmányait. Édesapja hirtelen meghalt, beteg édesanyjával szinte minden vagyontárgyukat felélték, annyira, hogy még az orvosságot sem tudta kiváltani édesanyjának. A szintén bajban lévő Kövendi Mátyás első héten teljes fizetést ad Szirtess Tamásnak szorgalmas munkájáért, amit a fiú természetesen visszautasít, de Kövendi úr a fogason lévő kabátjába csempészi.

Az édesanya története mesélése vége felé kiderül, hogy bizony Szirtess Tamás, a szegény segéd az ő férje volt, aki már elhunyt. Könnyes szemekkel hallgatta a vendégségbe hazaérkező ápolónő a történetet.

Szó szerint idézek a könyvből az ajánló zárszavaként:

„- És te anyu hozzámentél volna apuhoz, ha egyszerű szegény asztalosnak maradt volna?
- Jegyezd meg kedves leányom, a boldogság nem címtől, rangtól és vagyontól függ. A boldogság bennünk van, ott dalol a lelkünk mélyén, csak az a kérdés, hogy az élet hangos zsivajától meg tudjuk-e hallani ezt a finom, gyönge hangot, hogy kísérője legyen életünknek.”

Aki e gyönyörű szép, vallásos regényt elolvassa, rájön, hogy Istennek minden apró-cseprő dolgunkkal terve van. Amit mi csapásnak érzünk, mindig jól jövünk ki belőle, áldássá válik.

Ajánlom a Testvérek figyelmébe a Szent István Társulat réges-rég megjelent keménytáblás, vászonkötésű könyveit. Budapesti antikváriumokban beszerezhetőek, elolvasásuk után könyvespolcunk díszei lehetnek.

Jó olvasást kívánok!


Írta: Ács Zoltán
Kép forrása: 
http://hu.earth-photography.com/Countries/Hungary/Hungary_Budapest_KeletiStation2.html

Zene

Ligeti száz metronómja


A
 közelmúltban tőlem szokatlan, és merőben új fordulatra szántam el magam: megnéztem az egyik videómegosztó portálon Ligeti György: Poème Symphonique For 100 Metronomes, azaz Szimfónikus költemény 100 metronómra c. művét. (Szimfónikus költemény: Jellegzetes programzenei műfaj a 19. sz.-ban, zenekarra írt szabad formájú kompozíció, mely általában irodalmi alkotásból veszi programját”.[1]) Valóban nem szokványos tőlem, hogy a klasszikus zene harmóniáit kedvelő fülem ellenére a XX. század eme egyedülálló „darabja” egyáltalán figyelmem középpontjába került, hiszen a szó szoros értelmében nem is zenéről beszélünk.

       A szimfónikus költemény feltételezi, hogy legalább egy zenekar jelen legyen, azonban ebben az esetben, bár karmester és zenészek is belépnek a mű elején, a „hangszerek” maguk a metronómok. A „költemény” pedig ezután „íródik”. A színpadon 100 metronóm látható, amelyet 10 zenész a karmester intésére elindít, majd, mint akik jól végezték dolgukat, kisétálnak. A metronómokat különböző sebességre állítják, percekig ketyegnek, majd szépen lassan, egymást követve, maguktól leállnak.

       Első találkozásom a darabbal az egyetemen történt, amikor felháborodva hirdettem, hogy ennél borzalmasabb művet életemben nem hallottam, és egyáltalán, miért fárasztja valaki ezzel az embereket. Most azonban katartikus élményben volt részem, szinte látomások jelentek meg előttem. Az általam látott feldolgozásban egy templom padjaira állították a metronómokat. A majdnem 15 perc ketyegés újra megvilágosította számomra azt az örök törvényt, hogy a művészet a mindenkori társadalom lelkivilágának lenyomata.

       Életem egy szakasza újra lepergett előttem: metrókocsik, emberek bukkantak fel, ahogy lehajtott fővel, fülükben a fülhallgatóval sietnek, vagy a telefonjukat nyomogatják. Lökdösik egymást, mikor belépnek a fülkékbe. Szürkék, egyhangúak, bár azt gondolják, hogy ruhájuk egyedi, mégis uniformisnak tűnik. Majd elindul a szerelvény, felgyorsul, újra megáll, az emberek rohannak tovább. Aztán vonatok kattogását hallottam, láttam a fákat, amelyek elhaladnak mellettem. Majd a város közepén találtam magam, amint némelyek kéregetnek, ordibálnak, csecsemők sírnak, mások pedig nevetnek, cigiznek, olvasnak, beszélgetnek, autók dudálnak. Fejükben nincs muzsika, dallam, csak az óra kattogása, amelynek minden másodpercét pontosan be kell tartani. Megint mások csak némán merednek maguk elé. Aztán leszáll az este, többen otthonukba húzódnak, elcsendesednek, vannak azonban, akik még ekkor is dolgoznak. Némelyek ülve elalszanak a fáradtságtól, majd minden elhalkul, csend lesz.

       Megszületett hát saját költeményem. Ha jól figyelnek, mindenkinek külön műalkotás játszódhat le a fejében. Van tehát program, zenekar, karmester és zenészek. Egyszerűen szimfónikus költemény íródott. Együtt írjuk a zeneszerzővel, aki, bár térben és időben nincs jelen, mégis magunk között érezhetjük néhány percig.

       Kellemes zenehallgatást kívánok!

Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása:
https://www.youtube.com/watch?v=-mUv705xj3U

Páros interjú

Anyák négy gyermekkel


J
úniusi lapszámunkban páros interjút olvashatnak, melyet Nagyné Török Szilviával és Deákné Szkiba Annamáriával készítettem. Szilvia négy gyermek édesanyja, Annamária pedig augusztusban készül világra hozni negyedik csemetéjét.

Nekem időnként a két kislányomtól is égnek áll a hajam – ennek ellenére persze a vesémet is odaadnám értük –, első hármasban töltött esténken sírva fürdettem őket, annyira nehéz volt kétfelé figyelnem. Ijesztő elképzelnem, hogy ez a jelenet három vagy négy gyermekkel játszódik le. Sokan emiatt félnek harmadik gyermeket vállalni. Ti hogyan érzitek? A gyermekek számával arányosan növekedtek a terhek, vagy a harmadik gyermeknél már könnyebb volt „osztódnotok”?
ANNAMÁRIA Igen, a gyermekek számával arányosan nőnek a terhek. De úgy gondolom, az örömök is. Segítség nélkül persze nagyon nehéz boldogulni, erre volt megoldás régen a többgenerációs család.
SZILVIA A terhek persze nőnek, de akárhány gyermeked is van, annyi fele tudsz osztódni. Vannak nehezebb és könnyebb napok egyaránt. Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond.
Korábban gondoltátok, hogy egyszer nagycsaládos anyák lesztek?
ANNAMÁRIA Mi tudatosan alapítottunk nagycsaládot, mindketten reméltük, és Istennek hála megvalósulhatott.
SZILVIA Én álmomban sem gondoltam erre, kettőnél többet nem terveztünk. Az évek múlásával ez változott, így most négy gyermekünk van. J
Milyen visszajelzéseket kaptok? Általában pozitívan állnak a sok gyermekhez, vagy inkább megszólnak benneteket? Volt már durva, sértő megjegyzés rátok nézve?
SZILVIA A baráti kört tekintve pozitív visszajelzéseket kaptunk. Családon belül viszont akadt, aki nem örült ennek. A negyedik gyermeket vártam, mikor a kisebbséghez hasonlítottak minket, elég fájó volt.
ANNAMÁRIA Vegyes visszajelzések érkeznek, de alapvetően nem ettől tesszük függővé a családunk jövőjét. Vannak, akik csodálnak, vannak, akik botránkoznak, míg egyesek „nagyon bátrak” –nak neveznek.
Egy jó testvéri közösséggel élethosszig tartó ajándékot adtok a gyerekeknek. Nálatok hogyan viszonyulnak egymáshoz a testvérek? Segítenek a másiknak? A féltékenység gyakran előfordul vagy nagycsaládban a gyerekek is elfogadóbbak?
SZILVIA Persze, segítenek egymásnak, de a problémák is megvannak köztük, még a kicsi és a nagy között is. Féltékenység is van, csak mindegyik másképp éli át. Azt gondolom, ez elkerülhetetlen.
ANNAMÁRIA Főleg a nagyböjti vagy komorabb időszakban, amikor az ember hajlamos a saját halálára gondolni, eszébe jut, hogy mit adhatna a gyermekeinek, ha ő már nem lesz. Ilyenkor egyértelmű a válasz: testvéreket, vagyis olyan emberi kapcsolatokat, amelyek jó esetben kiállják az élet próbáit. Kicsinyesség és hősiesség egyaránt jellemző a testvéri kapcsolatokra, a végeredményt az határozza meg, hogy mi, a szüleik melyiket tápláljuk és erősítjük meg személyes példánkkal.
Mivel bátorítanátok azokat a házaspárokat, akik szeretnének nagycsaládot, de valamiért nem mernek belevágni?
ANNAMÁRIA A Gondviselésbe vetett hittel, és erejükhöz mérten próbáljanak gondolkodni a családtervezésről és gyermekvállalásról!
SZILVIA Félni semmiképp nem szabad, olyan terhet nem kapunk, amit ne tudnánk véghez vinni. A nehézségek mellett ugyanannyi öröm is van, mindig ezt kell szem előtt tartani. Nehézségek, tragédiák túlélésére Ők adnak az embernek erőt és vigaszt. Egy gyermek mosolya csodákra képes!


Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása:
http://www.festomuvesz.hu/tothaniko/

Ács Zoltán gyűjteménye

Emberek az embertelenségben
- Karády Katalin színművész
(1910. 12.08. Budapest - 1990.02.08. 20 óra 50’ New York)

A
család hetedik gyermekeként született Kőbányán, a Százados úton éltek. Édesapja cipész volt, és nagyon szigorúan nevelte gyermekeit. Cs. Aczél Ilonánál tanulta a színészmesterséget. Egyed Zoltán indította el a pályán. 1939-ben filmezni kezdett. Első legfőbb sikere a Halálos tavasz c. film. 1932 és 1943 között 22 filmet forgatott. 1944-ben nemkívánatos személynek nyilvánították. Betiltották sok gramofon lemezét, filmjeit nem játszhatták a mozik. A nyilas uralom ezreket végzett ki és Karády felszólalt az emberek érdekében Jávor Pállal és Titkos Ilona színművészekkel együtt. Karádynak három lakása volt, melyben menekülteket bújtatott, hasonlóan, mint Jávor Pál. Saját erejéből sok személyt kiszabadított Kistarcsáról. A rendelet ellenére együtt dolgozott más vallású személyekkel, és amikor megkérdezték tőle, hogy miért tette, azt válaszolta: emberileg minden szenvedőt sajnál. Visszaemlékezéseiben nem szívesen beszél erről a korszakról.

Saját szavait idézve: „Jávorral és Titkos Ilonával becsületes, katolikus emberek voltunk, keresztények velem együtt. A vád annyi volt, szemben álltunk azzal a korszakkal.”

Budapest bombázásakor a pincében énekelt fogolytársainak, majd letartóztatták, kegyetlenül megkínozták, fogait kitörték, haját tépték. A háború után Bécsbe, majd Amerikába emigrált. 1990-ben hunyt el. Minden vágya volt a budapesti Duna korzón sétálni egyszer, de ez már nem teljesülhetett, koporsóját temetői menet vitte a Duna korzón, majd a Budapesti Szent István Bazilikában ravatalozták fel. Sírja a Farkasréti temetőben található.

    Ha járunk a belvárosban, az V. kerületben a Nyári Pál u. 9. számú ház falán emléktábla hirdeti e neves és emberséges művész emlékét. 1942-ben élt ebben a házban, a Kaas Ivor utcában (akkor ez volt az utca neve).


Írta: Ács Zoltán

Ács Zoltán gyűjteménye

„Isten szegénykéje” és a mi szegénységünk – Assisi Szent Ferenc és mi


M
anapság sok szó esik a szegénységről. Mai elgondolás szerint ezt a szegénységet pénzben mérjük, pedig a világ cselekedetben, gondolatban a legszegényebb, szinte mezítelenek vagyunk. Nem a pénzzel van a baj, hiszen pénzzel sok jót lehet tenni, éhezőkön, nélkülözőkön segíteni. A pénzhez hozzátartozó érzésekkel van a baj, az elégedetlenséggel, kapzsisággal. Szent Ferencnél ez fordítva volt. Akkori mércével mérve ő nagyon gazdag családba született és szegény (anyagilag) szeretett volna lenni, nem úgy, mint mi. Ha az embernek sok van, a birtoklás érzése megváltozik. Míg kevés van, mi birtokoljuk a keveset, mikor sok van, az anyagi birtokol bennünket. Gőgössé is válhatunk, féltjük, hogy bármikor elveszíthetjük eddig nehezen megszerzett anyagi dolgainkat. Például, ha egy új telefont látunk, feltétlenül olyanra van szükségünk, néhány hónap múlva értéke erősen lecsökken, jön egy újabb és minden kezdődik elölről.

Ez csak egy példa. Próbáljunk megálljt parancsolni magunknak. Törődjünk többet szeretteinkkel. Sokszor hozzátartozónknak többet ér egy látogatás, egy mosoly, mintha vennénk neki valamilyen ajándékot. Az angyal szó az angelos görög szóból ered, ami hírvivőt, küldöttet jelent. Mi is lehetünk angelosok valakinek az életében, aki mellé Isten küld bennünket vigasztalni mindenféle anyagi áldozatunk nélkül. Tanuljunk Szent Ferenctől, aki annyira szerette a természetet, hogy ha az úton előtte mászott egy bogár, átlépte, hogy ne tapossa agyon. Milyen messze kerültünk ettől. Betondzsungelben élünk, és a lelkünk is teljesen beton, érzéstelen, rideg, lepattan róla minden, teljesen érzéketlenek lettünk mások problémája iránt, csak saját magunknak lettünk fontosak, tisztelet a kivételnek. Nagy általánosságban írom ezeket a mai világ betegségéről, ami gyógyítható. Gondoljunk arra, ha Isten előtt üres kézzel kell megjelennünk egyszer, nem pénzben mérve.

Ismerek sok-sok régi történetet, most elmesélek egy ideillőt, a szegény ember vágyakozásáról. Történt egyszer, hogy egy uraság látogatott el egy faluba. Fényes hintóval érkezett. Szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. A szegény emberek mezítláb toporogtak a sárban bőrig ázva, szerették volna megcsodálni a gazdag uraságot. Gondolta a szegény ember, milyen jó lehet úrnak lenni, hintóval járni szolgák kíséretében. Megállt a hintó és a hátuljáról leugrott két szolga, akik letettek egy lépcsőt a hintó ajtajához, majd kinyitották a hintó ajtaját. A két szolga segítette ki az urat, mivel mindkét lába hiányzott. - Melyik a szegényebb?

Láttam én már vadonatúj autóba 5 liter benzint tankolni. – Soha ne ítéljünk látszatra!
Törekedjünk az egyszerűségre: „Jobb az Istenfélelem, megelégedéssel!”


Írta: Ács Zoltán

Férfi szemmel

Az apa felelőssége


A
 család feje a férj és apa. A feleség szeretetet, megértést vár tőle, és a gyereknevelésben segítséget. Ez így van jól. A gyermek éppen úgy az övé, mint az anyáé. Neki sem mindegy, mi lesz a gyermekei sorsa. A gyermekek támogatást és irányítást várnak az apjuktól. Fontos, hogy helyes fogalmai legyenek az életről, és arról, hogy milyen hatások és kapcsolatok szolgálják családja javát.

Mindenekelőtt szabályozza életét az Isten iránti szeretet és félelem, valamint az Ige tanítása, hogy gyerekeit helyes úton tudja vezetni. A járható úton az apa és férj ballagjon lassan, hogy útitársa is lépést tudjon tartani vele. A világban folyó vad pénz- és hatalomvágy közepette is tanuljon meg lassítani, vigasztalni és támogassa azt, akit Isten mellé állított.

Az apa a család törvényhozója, és Ábrahámhoz hasonlóan Isten törvényét otthona vezérelvévé kell tennie. Isten így szólt Ábrahámhoz: "Tudom róla, hogy megparancsolja az Ő fiainak és az Ő házanépének" (Ter 18,19) hogy nem lesz gyenge, engedékeny, részrehajló. Ábrahám nem csupán helyes utasításokat adott, hanem az igaz és igazságos törvények tekintélyét is megőrizte. Isten rendszabályokkal mutat irányt nekünk.

Az apának kell családjában a szigorúbb erényeket érvényre juttatni: határozottságot, feddhetetlenséget, becsületességet, béketűrést, bátorságot, szorgalmat és gyakorlatiasságot. Amit pedig a gyermekeitől megkíván, azt neki magának is gyakorolnia kell, példát kell mutatnia saját férfias magatartásával. Tegye meg az apa a maga részét családja boldoggá tételében. Bármilyen gondja vagy munkahelyi problémája is van, ne engedje, hogy azok árnyékot vessenek családjára.

   Bizonyos értelemben az apa a család papja, aki a reggeli és az esti áldozatot a család oltárára helyezi. De a feleség, a gyermekek is imádkozzanak vele, és együtt dicsőítsék Istent. A napi gondok elmúlásával pedig hálaimával köszönje meg, hogy a nap folyamán Isten gondot viselt róluk.


Írta: Szabó József
Kép forrása: 
http://komondiagnes.hu/details.php?image_id=441&sessionid=982c8eda4o7in58uf2ufu1ldb3