2015. június 17., szerda

Egészségkalauz

A várandós kismamák fogászati gondozása


A
zért ezt a témát választottam, mert hála Istennek nő a kismamák száma az egyházközségünkben, és nem árt tudni néhány fontos dolgot az állapotosság fogászati vonatkozásáról.

A rendelés alatt tapasztalom, hogy nagyon sok kismama nem is tudja, milyen veszélyt rejteget, ha nem figyel a szájhigiéniájára. És később meg azt mondogatják, hogy a szülés óta rosszak a fogaik és előtte nem volt semmi gond velük. Sokan mondják a következőket: „minden gyermek az anya egy fogába kerül” vagy pedig hogy a gyermek fejlődése kálciumot von ki az anya fogaiból - ezek pedig tévhitek.

A várandósság során számos hormonális változás megy végbe, mely növelheti a fogászati problémák kialakulásának kockázatát. Ilyenkor megnő a fogszuvasodások és a fogíny- és fogágybetegségek kialakulásának a rizikója, de a fokozott szájhigiéne és gyakoribb fogászati kontroll mellett ez nem okozhat nagyobb problémát.

A következő okai lehetnek annak, hogy a fogak veszélyeztetettebbek a szuvasodásra:
Ø az étkezési szokások megváltoznak
Ø fokozott az „édességkívánás”
Ø gyakoribb az eszegetés, a főétkezések közötti ételfogyasztás
Ø csökken a kismamák nyálának a pH értéke
Ø a savas ételek fogyasztása is nő
Ø a várandósság elején a rosszullétekkel járó hányás, a gyomorsav-visszaáramlás felpuhítja a fogzománcot
Ø ha valakinek a fogmosás hányingert, hányást okoz, akkor kevesebbszer mos fogat, így csökken a szájhigiénéje

A fogszuvasodás rizikójának növekedése mellett fontos szólni a fogíny- és fogágybetegségekről is. A leggyakoribb probléma a terhességi ínygyulladás, ami az emelkedett ösztrogén és progeszteron női hormonok hatására alakul ki. Ez a krónikus gyulladás a várandósság folyamán egyre súlyosabb képet mutat, ami szülés után spontán mérséklődik, de a várandósságot megelőző egészséges íny csak a szoptatás befejezése után áll helyre.

Tünetei:
Ø duzzadt íny
Ø a fogíny érzékenyebb
Ø fokozott vérzékenységi hajlam
Ø az íny szélének színe megváltozik, élénkvörös színű lesz

    Amikor már nem csak az ínyt érinti a gyulladás, hanem a fogakat rögzítő csontszerkezetet is, akkor beszélünk fogágybetegségről. Ez már nagyobb gond, mert ez visszafordíthatatlan folyamat, fogelvesztéssel is járhat… (erről majd egy másik számban írok részletesebben)
Hogy miért említem itt is? Mert sajnos összefüggésbe hozták a koraszüléssel, vetéléssel és a fejletlen, kis súlyú babák világrajövetelével. Erről még ma is folynak kutatások. Kb. a koraszülések feléért a különböző eredetű fertőzések a felelősek. Az elhanyagolt szájhigiéne következtében létrejött fogágybetegségeket okozó baktériumok a méhlepényen keresztül károsíthatják a magzatot.

Összefoglalva, a következőkre kell odafigyelni várandósság során a megfelelő szájhigiéne fenntartásához:

Ø lehetőleg minden főétkezés után, de reggel és este mindenképp fogmosás puha sörtéjű fogkefével
Ø az esti fogmosás alkalmával fogselyem vagy fogköztisztító fogkefe használata a fogközök tisztítására
Ø hányás után tilos fogat mosni legalább másfél óráig, csak kiöblíteni kell vízzel vagy fluorid tartalmú alkoholmentes szájvízzel
Ø rendszeres fogászati kontroll, a fogágybetegség okozta koraszülés elkerülése érdekében már a baba tervezése előtt, még várandósság előtt el kell menni egy professzionális szájtisztításra (fogkőleszedés, polírozás)
Ø egészséges rágcsálnivalók fogyasztása, kevesebb nassolás
Ø dohányzás kerülése


Írta: Dr. Herman Gabriella
Kép forrása:
http://www.hnh.hu/fogaszat-terhesseg-alatt-kismama-fogorvosnal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése