2015. június 16., kedd

Női szemmel

Emlékek

A
 gyerekeimtől mindig tanulok valami új dolgot. Most éppen azon elmélkedtem, hogy a két éves kislányom mire fog emlékezni ebből a korszakából.
       Nekem két éves koromból először mindig az az emlék jut eszembe, amint kint játszom az udvaron, és egy kinyitható ételbúrát tartok a fejem felett, mintha napernyő lenne. Felfelé nézek, amikor anyukám áthajol a korláton és megnézi, mit csinálok, mosolyogva mond valamit, majd bemegy. Szinte jelentéktelennek tűnő emlék, mégis pontosan megmaradt az agyamban, bármikor fel tudom idézni.

       A felnőttkori emlékeimnél általában csak a fontos eseményekhez kötődő emlékek maradtak meg. Alig találok szürke, hétköznapi képeket. Mindezt azzal magyaráztam, hogy a gyerekek még a jelenben élnek. Nem kalandozik el a gondolatuk a jövőbe vagy a múltba. Ha valamit tesznek, részletesen kielemzik, elmondják, a tárgyakat megfogják, megszagolják, megkóstolják. A felnőttek viszont annyira el vannak foglalva a gondolataikkal, hogy észre sem veszik a hétköznapi csodákat, ezért nem is marad meg a tudatukban. Csak a jelentősebb események rántgatják őket vissza ebbe a világba.

       Tanulhatunk mi is a gyerekeinktől, élhetünk a jelenben. Az emlékeinket pedig nem szabad képzeletbeli szobánkban szétdobálni, hanem el kell tenni a polcra. Néha előkeresni, nézegetni, majd újból rendbe tenni.

Írta: Szabó-Kiss Beáta
Kép forrása: 
http://www.orientpress.hu/140965/nyomtatas 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése