2015. június 16., kedd

Férfi szemmel

Az apa felelőssége


A
 család feje a férj és apa. A feleség szeretetet, megértést vár tőle, és a gyereknevelésben segítséget. Ez így van jól. A gyermek éppen úgy az övé, mint az anyáé. Neki sem mindegy, mi lesz a gyermekei sorsa. A gyermekek támogatást és irányítást várnak az apjuktól. Fontos, hogy helyes fogalmai legyenek az életről, és arról, hogy milyen hatások és kapcsolatok szolgálják családja javát.

Mindenekelőtt szabályozza életét az Isten iránti szeretet és félelem, valamint az Ige tanítása, hogy gyerekeit helyes úton tudja vezetni. A járható úton az apa és férj ballagjon lassan, hogy útitársa is lépést tudjon tartani vele. A világban folyó vad pénz- és hatalomvágy közepette is tanuljon meg lassítani, vigasztalni és támogassa azt, akit Isten mellé állított.

Az apa a család törvényhozója, és Ábrahámhoz hasonlóan Isten törvényét otthona vezérelvévé kell tennie. Isten így szólt Ábrahámhoz: "Tudom róla, hogy megparancsolja az Ő fiainak és az Ő házanépének" (Ter 18,19) hogy nem lesz gyenge, engedékeny, részrehajló. Ábrahám nem csupán helyes utasításokat adott, hanem az igaz és igazságos törvények tekintélyét is megőrizte. Isten rendszabályokkal mutat irányt nekünk.

Az apának kell családjában a szigorúbb erényeket érvényre juttatni: határozottságot, feddhetetlenséget, becsületességet, béketűrést, bátorságot, szorgalmat és gyakorlatiasságot. Amit pedig a gyermekeitől megkíván, azt neki magának is gyakorolnia kell, példát kell mutatnia saját férfias magatartásával. Tegye meg az apa a maga részét családja boldoggá tételében. Bármilyen gondja vagy munkahelyi problémája is van, ne engedje, hogy azok árnyékot vessenek családjára.

   Bizonyos értelemben az apa a család papja, aki a reggeli és az esti áldozatot a család oltárára helyezi. De a feleség, a gyermekek is imádkozzanak vele, és együtt dicsőítsék Istent. A napi gondok elmúlásával pedig hálaimával köszönje meg, hogy a nap folyamán Isten gondot viselt róluk.


Írta: Szabó József
Kép forrása: 
http://komondiagnes.hu/details.php?image_id=441&sessionid=982c8eda4o7in58uf2ufu1ldb3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése