2015. június 16., kedd

Ács Zoltán gyűjteménye

„Isten szegénykéje” és a mi szegénységünk – Assisi Szent Ferenc és mi


M
anapság sok szó esik a szegénységről. Mai elgondolás szerint ezt a szegénységet pénzben mérjük, pedig a világ cselekedetben, gondolatban a legszegényebb, szinte mezítelenek vagyunk. Nem a pénzzel van a baj, hiszen pénzzel sok jót lehet tenni, éhezőkön, nélkülözőkön segíteni. A pénzhez hozzátartozó érzésekkel van a baj, az elégedetlenséggel, kapzsisággal. Szent Ferencnél ez fordítva volt. Akkori mércével mérve ő nagyon gazdag családba született és szegény (anyagilag) szeretett volna lenni, nem úgy, mint mi. Ha az embernek sok van, a birtoklás érzése megváltozik. Míg kevés van, mi birtokoljuk a keveset, mikor sok van, az anyagi birtokol bennünket. Gőgössé is válhatunk, féltjük, hogy bármikor elveszíthetjük eddig nehezen megszerzett anyagi dolgainkat. Például, ha egy új telefont látunk, feltétlenül olyanra van szükségünk, néhány hónap múlva értéke erősen lecsökken, jön egy újabb és minden kezdődik elölről.

Ez csak egy példa. Próbáljunk megálljt parancsolni magunknak. Törődjünk többet szeretteinkkel. Sokszor hozzátartozónknak többet ér egy látogatás, egy mosoly, mintha vennénk neki valamilyen ajándékot. Az angyal szó az angelos görög szóból ered, ami hírvivőt, küldöttet jelent. Mi is lehetünk angelosok valakinek az életében, aki mellé Isten küld bennünket vigasztalni mindenféle anyagi áldozatunk nélkül. Tanuljunk Szent Ferenctől, aki annyira szerette a természetet, hogy ha az úton előtte mászott egy bogár, átlépte, hogy ne tapossa agyon. Milyen messze kerültünk ettől. Betondzsungelben élünk, és a lelkünk is teljesen beton, érzéstelen, rideg, lepattan róla minden, teljesen érzéketlenek lettünk mások problémája iránt, csak saját magunknak lettünk fontosak, tisztelet a kivételnek. Nagy általánosságban írom ezeket a mai világ betegségéről, ami gyógyítható. Gondoljunk arra, ha Isten előtt üres kézzel kell megjelennünk egyszer, nem pénzben mérve.

Ismerek sok-sok régi történetet, most elmesélek egy ideillőt, a szegény ember vágyakozásáról. Történt egyszer, hogy egy uraság látogatott el egy faluba. Fényes hintóval érkezett. Szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. A szegény emberek mezítláb toporogtak a sárban bőrig ázva, szerették volna megcsodálni a gazdag uraságot. Gondolta a szegény ember, milyen jó lehet úrnak lenni, hintóval járni szolgák kíséretében. Megállt a hintó és a hátuljáról leugrott két szolga, akik letettek egy lépcsőt a hintó ajtajához, majd kinyitották a hintó ajtaját. A két szolga segítette ki az urat, mivel mindkét lába hiányzott. - Melyik a szegényebb?

Láttam én már vadonatúj autóba 5 liter benzint tankolni. – Soha ne ítéljünk látszatra!
Törekedjünk az egyszerűségre: „Jobb az Istenfélelem, megelégedéssel!”


Írta: Ács Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése