2015. június 16., kedd

Könyvajánló

Magyari Judith: Tegnap és ma


A
 Szent István Társulat kiadása, 1926-ban jelent meg. A könyv elején egy ápolónőről olvashatunk, aki a Keleti pályaudvarra érkezik. Éppen hazalátogatott szüleihez, testvéreihez Budapestre. Imakönyv lapul a zsebében, szolgálatteljesítés közben is azt vallja, ha a lelket is gyógyítjuk, gyógyul a test is. Amikor hazaérkezik, megkéri édesanyját, hogy meséljen gyerekkoráról. Elkezdi a mesélést, melyről a könyv szól.

Édesapja elveszti munkáját, és ezt nagyon szégyelli családja elől. Viszont családja végig mellette áll, bíznak a gondviselésben. Magukhoz veszik Debrecenből elszegényedett nagybácsijukat. A Lónyai utcai lakásban a két nagyszobából asztalosműhelyt nyitnak, és a volt „igazgató úr” asztalossá fejlődik. Régebben előkelő társaságok is sűrűn megfordultak a családnál, de ezek után el-el maradoznak a látogatók. Néha-néha egy-egy úri hölgy megjelenik látogatóba, de ők is csak azért, hogy az úgymond „úri társaságnak” pletykával szolgálhassanak, hogy elmesélhessék, hogy tönkrementek. Az igazgató urat, Kövendi Mátyást, cseppet sem zavarja, hogy fizikai munkát kell végeznie. Magukhoz vesznek dolgozni egy Szirtess Tamás nevezetű fiút, aki régen egy jól menő ügyvédnek volt a fia, de Tamás a betegsége miatt nem folytathatta ügyvédi tanulmányait. Édesapja hirtelen meghalt, beteg édesanyjával szinte minden vagyontárgyukat felélték, annyira, hogy még az orvosságot sem tudta kiváltani édesanyjának. A szintén bajban lévő Kövendi Mátyás első héten teljes fizetést ad Szirtess Tamásnak szorgalmas munkájáért, amit a fiú természetesen visszautasít, de Kövendi úr a fogason lévő kabátjába csempészi.

Az édesanya története mesélése vége felé kiderül, hogy bizony Szirtess Tamás, a szegény segéd az ő férje volt, aki már elhunyt. Könnyes szemekkel hallgatta a vendégségbe hazaérkező ápolónő a történetet.

Szó szerint idézek a könyvből az ajánló zárszavaként:

„- És te anyu hozzámentél volna apuhoz, ha egyszerű szegény asztalosnak maradt volna?
- Jegyezd meg kedves leányom, a boldogság nem címtől, rangtól és vagyontól függ. A boldogság bennünk van, ott dalol a lelkünk mélyén, csak az a kérdés, hogy az élet hangos zsivajától meg tudjuk-e hallani ezt a finom, gyönge hangot, hogy kísérője legyen életünknek.”

Aki e gyönyörű szép, vallásos regényt elolvassa, rájön, hogy Istennek minden apró-cseprő dolgunkkal terve van. Amit mi csapásnak érzünk, mindig jól jövünk ki belőle, áldássá válik.

Ajánlom a Testvérek figyelmébe a Szent István Társulat réges-rég megjelent keménytáblás, vászonkötésű könyveit. Budapesti antikváriumokban beszerezhetőek, elolvasásuk után könyvespolcunk díszei lehetnek.

Jó olvasást kívánok!


Írta: Ács Zoltán
Kép forrása: 
http://hu.earth-photography.com/Countries/Hungary/Hungary_Budapest_KeletiStation2.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése